Кметът Ив. Кадев на специална пресконференция обяви: Джаз фестивалът в Банско ще е 8 вечери, гости ще има от Сърбия, Гърция и Индонезия, но акцент са българските изпълнители

На една вечер повече джаз ще се радват почитателите на този стил музика това лято. Новината бе обявена официално днес на нарочна пресконференция, на която община Банско даде първа официална информация относно провеждането на джаз фестивала и представи лятната си фестивална програма и предвидените в нея културни и спортни мероприятия. Събитието тази година ще подари на почитателите на джаза 8 фестивални вечери вместо традиционните досега седем и е планувано в дните от 7 до 14 август включително. Акцент ще бъдат българските изпълнители, но ще има и представители от съседните държави Сърбия и Гърция, както и от Индонезия. 

Кметът Иван Кадев официално обяви, че джаз фестивалът тази година ще се организира от местната администрация и асоциация „Фестивалите в България“. За това стана ясно още в началото на този месец, след като д-р Татяна Илиева излезе с отворено писмо до медиите, в което обяви, че поради непостигнато съгласие между наследниците на съпруга й и община Банско относно организацията и правата се отказва, и остави всичко в ръцете на администрацията.

Въпреки събитията от последните месеци кметът Иван Кадев не пропусна да спомене името на д-р Илиев и обяви, че първата фестивална вечер ще бъде посветено на него и приноса му за развитието на джаз фестивала. 

„За огромно наше съжаление в края на миналата година ние се разделихме с основателя и голям приятел на Банско д-р Емил Илиев. Д-р Илиев оставя една незаличима диря и завинаги ще остане в културната история на нашия град, но Банско продължава традицията. Тази година „Банско Джаз фестивал” ще се проведе в осем фестивални вечери. Убеден съм, че всички почитатели на джаз музиката ще бъдат зарадвани от основната програма и ще имат възможността да се насладят на най-добрите изпълнители в този жанр”, каза кметът Иван Кадев, като преди това представи подробно културната програма за това лято.

Градоначалникът подчерта, че съдържанието й е съобразено с посочената от Световната организация по туризъм нови основни тенденции, а именно  преобладаващият брой индивидуални пътувания, свързани със събитийния туризъм до познати дестинации.

Подробности около предвидената програма за джаз фестивала даде Илиана Иванова, председател на асоциацията съорганизатор, която отбележи, че тя вероятно ще бъде допълвана с нови изпълнители и групи, и представеното в програмата не е окончателният вариант.

Тя посочи причините, поради които програмата е насочена почти изцяло към българските изпълнители. Като основни Иванова изтъкна да се подаде ръка на БГ музиканти и да се застраховат от неочаквани рестрикции във връзка с пътуванията, които биха попречили на участието на музикантите.

Джаз фестивалът ще бъде открит с концерта „Дами пеят джаз“ в изпълнение на Рут Колева, Милица Гладнишка и Камелия Тодорова. Структурно участията са планирани по две на вечер, но с възможност за допълване. В третата фестивална вечер на сцената ще излезе гръцкото трио Human touch, което наричат „Скритата тайна на Балканите“. Любопитното около него е, че един от участниците в триото е американският режисьор Дейвид Линч. Сред гвоздеите на програмата е четвъртата фестивална вечер, в която участие ще вземат „Вили Стоянов Бенд“ със специална програма, посветена на 110-годишнината от рождението на Йосиф Цанков, и със специалното участие като гост-изпълнител на проф. Стефка Оникян, която по време на фестивала ще отбележи и 70-годишен юбилей. Хилда Казасян и Плевенската филхармония ще поставят финала на фестивалната програма последната вечер.

Амбицията на съорганизаторите е джаз фестивалът  да бъде съпътстван с втора дневна сцена, като Иванова подчерта, че това е било мечта и на д-р Илиев.

Иначе в културния и спортен календар на община Банско освен традиционните събития влизат и някои нови. Това са Панаир на занаятите, който ще се проведе от 28 юни до 4 юли, Фестивал на балканското веселие „Балкански котел“, който е плануван в дните 2-3 юли, и Дни на българското кино в периода 9-10 юли. Календарът ще бъде допълнен и със Седмица на ръчното и традиционно изкуство, която е планувана от 30 юли до 5 август, както и с две Пирински рок вечери на 20 и 21 август.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *