Кметът инж. Р. Томов: Благоевград е на дъното по икономически показатели в цялата област, единственото спасение е дългосрочната стратегия за развитие на свободна индустриална зона

Дългосрочната стратегия за развитие на индустриална зона в Благоевград е единственото спасение за областния център на Пиринско, заяви кметът инж. Румен Томов, който на 17 февруари свиква извънредна сесия на ОбС заради върнатия документ от местния парламент на последното му пленарно заседание. Ето какво заяви кметът Р. Томов

„Без дори да са я прочели, общинските съветници на Благоевград отказаха да разгледат отворената концепция за развитие на общината за периода 2021-2040 г. Това ми признаха мнозина от тях, а като мотив посочиха, че тя се отнасяла за областта и затова гласували да се отложи след ново обсъждане в комисии. Тази стратегия тръгва от Благоевград в първите три години, след което се разширява и обхваща региона. Идеята е след 20 г. да се оформи цялостна свободна икономическа зона в област Благоевград и тя да се развива чрез трансгранично сътрудничество с Македония и Гърция. Благоевград има шанса да е лидер в този процес, въпреки че в момента от икономическа гледна точка областният център на Пиринско е на последно място сред останалите общини в областта. С политиката, която водят общинските съветници назад в годините за унищожаване на производствата в община Благоевград и несъздаване на работни места, скоро ще стигнем до дъното на класацията за цяла България. Идеята на тази дългосрочна концепция е в първите 3-4 г. да се създаде индустриална зона в общината и да се върви към обособяване на  свободна икономическа зона. Това ще доведе до създаване на работни места. Въпреки опитите за блокиране на работата на екипа ми вече сме направили първите стъпки в подготовка на реализацията на този мащабен проект. В ход са преговори с немската фирма „Ото Бок“, с  „Ванико“ и други фирми на територията на общината да стимулират учениците да се записват в професионални паралелки, като им бъде гарантирано работно място след завършване. Нещо повече, вече имаме декларирана готовност от предприятия при тях да се  провеждат и ученически стажове. За благоевградчани е много важно тази концепция да бъде приета, тъй като през 2021 г. стартират новите европейски фондове до 2027 г. и общината ще може да кандидатства съвместно с други общини за финансиране на съвместни проекти. Концепцията, разработена от проф. Тадаръков посочва стъпка по стъпка какво трябва да направим в дългосрочен план, ако не искаме да останем на дъното и градът ни да продължи да обезлюдява. Неслучайно имаме проекти за промяна на Общия устройствен план за терена, където е ситуирана индустриалната зона. Там общински са около 40 дка, останалите са частни земи, които смятаме да изкупим,  като изчисленията ми сочат, че собствениците трябва да събират арендата за нея 17 г., за да получат цената, която ние им предлагаме по оценка на оценители. Амбицирани сме да създадем тази индустриална зона, защото сме наясно, че ако не го направим, никой инвеститор няма да дойде в Благоевград да купува тепърва площи и да окрупнява имоти, за което ще изгуби години. Всички виждаме, че студентите в града намаляват, а много хора разчитаха в голяма степен на тях за прехраната и бизнеса си било чрез квартира, пазаруване в магазини, посещения на заведения. Не сме подозирали, че статуквото може да се промени, но ето, че се случва, и сме длъжни да вземем спешно мерки, ако не искаме градът ни да умре“, каза кметът инж. Румен Томов.

Той отбеляза, че очаква подготвения вече проект на Закон за индустриалните зони до края на мандата да се приеме от Народното събрание, а на тази база Благоевград да получи и финансиране от държавата за създаване на тази зона. „Да създадем условия за развитие на хората, които искат да инвестират в Благоевград, е от първостепенна важност за града, а това може да стане по много начини, като намаляване на такса смет или на данък сгради за определен период, в зависимост от големината на инвестицията. Само така ще можем да привлечем повече и големи инвеститори, което е  основната ни задача. Икономиката е гръбнакът на всеки град и държава, а нашият, на Благоевград, е доста мек. Ако не се научим да работим бързо и адекватно, времето просто ще ни смачка, а Благоевград няма нужда от това. Стратегията за дългосрочно развитие в сферата на индустрията не обхваща секторите туризъм и култура, за които общината също има планове за развитието им”, заяви градоначалникът.

„Към разработената от  проф. Тадаръков специално за община Благоевград концепция вече има заявен сериозен интерес от общините Симитли, |Гоце Делчев, Петрич, Дупница и ако ОбС я отхвърли, ще спечелят жителите на друго населено място, вметна кметът Томов.

 „Надявам се до сесията на 17 февруари съветниците да са успели да прочетат и осмислят предложената им концепция, да надскочат егото си и да помислят за избирателите, които са ги изпратили да се грижат за интересите им.

На заседанието ще бъдат поканени представители на университети, на банковите среди и на бизнеса, за да заявят и те в пленарна зала становището и визията си за развитието на Благоевград”. Каза инж. Румен Томов.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

  1. Kur za kambitov selqka ot padesh

    Kaput s kaputite e ot takiva ksto tebe kaputi grada e na posledno mqsto

    I onia selqk ot padesh falshivia doktor kampitkata i toi se usra ot kradene selqka alchen mrasen

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *