HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Кметът Камбитов иска съкращения в администрацията на ОФК „Пирин“, с 220 000 лв. изчисти заплатите, сви бюджета на 2,1 млн. лв.

Заплатите на всички в ОФК „Пирин“ са изплатени с преведени на клуба 220 000 лв., това съобщи кметът на Благоевград Атанас Камбитов вчера на сесията на Общинския съвет по повод отчета на управителя Венко Попов за резултатите и състоянието през изминалата година. Около 2,3 млн. лева е похарчил клубът за една година, от които 650 000 лв. е общинската издръжка, 350 000 лв. са от тв права, а останалите средства е осигурил градоначалникът от частни фирми и спонсори, стана ясно от доклада на Попов, който обяви сезона за успешен.

Сред най-сериозните успехи на тима е пробивът на състезатели в националните гарнитури на всички нива, отбеляза клубният шеф. Две поредни години подготовката в ДЮШ се провежда по методиката „Кървър“, за която са обучени треньори с финансовата помощ на община Благоевград. „Пирин“ е единственият отбор, който основно разчита на свои кадри и все повече юноши се интегрират в мъжкия тим.

Финансовата година е белязана от няколко колебания заради намалените приходи от телевизионни права и от продажба на билети и карти, отчете още В. Попов. „Необяснимо е нежеланието на търговски дружества да са основен спонсор при доказан ефект от реклама”, каза още футболният ръководител.

Попов декларира вярата на целия екип, че финансовото бъдеще на отбора е осигурено, но кметът Камбитов побърза да охлади емоционалната реч с новина за свиване на бюджета на 2,1 млн. лв., с 200 000 лв. по-малко от досегашния.

Председателят на комисията по бюджет и финанси при ОбС Йордан Миленков не получи удовлетворяващ го отговор на въпроса си как търговското дружество „Пирин“ може да излезе на печалба в близките 2-3 г. „Инвестициите трябва да са много големи, за да стане това“, откровен бе В. Попов и посочи за пример „Лудогорец“.

Кметът Камбитов ловко подхвърли топката към банкера-съветник с намек, че ако банката, която оглавява, застане зад отбора, нещата могат да изглеждат по друг начин.

Градоначалникът изиска от управата на орлетата да направи съкращения в администрацията и да вдигне двойно заплатите на треньорите в ДЮШ. „Няма как да има добра детска школа, като плащаш на треньорите заплата от 650 лв., никой няма да стои за тези пари.

Минимумът за издръжка на отбор в „А“ група са 2-2,1 млн. лв. и ние сме на него, при това сме на ниво. Много строга финансова дисциплина е нужна занапред, затова  искам ежемесечни финансови отчети на бюрото си“, разпореди кметът Камбитов и допълни: „Има щатове в клубната администрация със заплати по 1000 лв., 1500 лв., 2000 лв., без които може спокойно да съществува тимът, с двама-трима без никакъв проблем могат да се разделят веднага и да се осигури по-добро заплащане на треньорите в ДЮШ“.

Припомняме, че лятната подготовка на орлетата стартира с напрежение заради забавени заплати и бойкот на една тренировка, но страстите бързо се охладиха и още същия ден тренировките бяха възстановени.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *