Кметът М. Байкушев предлага увеличение на наемите на земеделски земи в 26-те землища в община Благоевград

Увеличение на почти всички базови цени за наем на общинска земя, предназначена за земеделско ползване в община Благоевград, предлага кметът Методи Байкушев. Той се основава на доклад с експертна оценка за определяне на годишните наеми на общинските ниви, ливади, пасища и мери, лозя и овощни градини, изготвен от инж. Ат. Прангов. На база пазарна оценка той е преценил, че в зависимост от категорията в 26-те землища в общината наемните цени на декар неполивна земеделска земя следва да се увеличат с между 1 лв. и 5 лв., като само в няколко случая се запазва миналогодишният размер.

Най-скъпи остават нивите четвърта категория в землището на с. Дренково, там наемът на декар се планира да стане 49 лв., с 2 лв. повече от сега действащите цени. На 1 декар нива в землището на Благоевград пък наемът се очаква да скочи от 44 лв. на 49 лв. В землището на с. Бело поле се залага 1 дка нива от 40 лв. да се отдава за 43 лв. Дори в с. Бистрица, където земята е най-неплодородна, за девета категория се планува наемът на декар нива от 20 лв. да стане 22 лв.

Заложеното увеличение е за неполивни условия. Където общинските земи са поливни, цената се определя с допълнителен коефициент от 1,5.

Предложението на кмета предстои да се обсъди в Комисията по икономика към ОбС, преди да се внесе за решение на сесия на местния парламент в края на януари.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Петрич

    Ти ще си е*** майката четири години стига ти толкова няма кой после да те избере

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *