Кметът М. Чимев предложи болницата в Дупница да стане частна, д-р Пл. Соколов – РМД

Общинската болница остана без управител. Съветникът от ОДБ и финансов директор на частната болница Костадин Костадинов поиска оставката на прокуриста на болницата Мария Иванова три седмици след вписването й в Търговския регистър, а най-голямата изненада дойде от независимия общински съветник д-р Пламен Соколов, който предложи общинската болница да се превърне в РМД /работническо-мениджърско дружество/. Всичко това се разигра на инфарктна сесия на ОбС – Дупница.

Костадин Костадинов обяви на всеослушание: „Прокуристката разтяга розови балони как болницата може да се възстанови, като не се съкращават отделения и служители. Представените данни от нея на срещата не отговарят на истината. Нейната концепция не отговаря на решението на ОбС. Общински съвет е в цайтнот. Искам оставката на прокуристката Мария Иванова”, беше категоричен Костадин Костадинов, но искането му за оставка не беше гласувано.

Обиден, Костадинов заяви: „Дотук бях! Нито едно мое предложение за болницата не беше прието. Изчистих си името, че работя в ущърб на общинската болница”.

На изказването му опонира общинският съветник от ГЕРБ Йордан Димитров: „Мария Иванова изнесе данни и факти, но някои от присъстващите не я чуха. Събранието се превърна в говорилня. Прокуристката представи точни данни за състоянието на болницата. Някои от тук присъстващите имат лични интереси, политически амбиции и действат като подводници. Предния ден говореха едно, сега друго. Има вариант Общински съвет да прегласува решението си за намаляване обема на работа на общинската болница, което ще доведе до самозатваряне. Давам предложение това да стане на следващо заседание”, заяви Димитров. Според него кандидатът за управител не е подготвен за този пост и не е отговорил на въпроси, свързани с неговата длъжност като управител.

Д-р Кирил Кирилов заяви, че болницата е в много тежко финансово състояние.

“Според мен общинската болница трябва да стане частна. Така ще се реши проблемът с финансовото състояние на здравното заведение. В момента лекарите в болницата са заложници. В продължение на 5 години се сменят петима управители и няма резултат”, заяви кметът на община Дупница Методи Чимев.

Д-р Пламен Соколов доразви идеята на кмета и обяви, че е по-добре болницата да се превърне в РМД, като лекарите, работещи в нея, имат право да си купят дялове, като заедно с активите ще вървят и пасивите.

На сесията не стана ясно дали ще бъде насрочен нов конкурс за управител на здравното заведение.

На прокуриста Мария Иванова са делигирани права сама да подписва документите на болницата. От нейната справка пред икономическата и здравната комисия при проверка се оказало, че болницата е плащала месечно по 900 лв. на един от мобилните оператори, без да ползва пълния обем от СИМ карти. На друг оператор са плащани по 230 лв. месечно, а СИМ картите са били открити заключени в касата на болницата. Годишно болницата е търпяла 13 800 лв. загуби от неизгодните договори с мобилните оператори. Болницата е плащала годишна застраховка на работещите в нея в размер на 12 500 лв. годишно, а сега с новия договор със застраховател тези разходи са сведени до 6500 лева. Прокуристът Иванова се е споразумяла с ръководството на „Пирогов” болницата да не плаща месечна административна такса от 2200 лв.

Както struma.bg писа, след бурни изказвания на съветници от различни политически сили Д. Стоилов не беше одобрен за поста, въпреки че спечели конкурс, на който се яви сам и изкара оценка 4,62.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *