Кметът на Банско Ив. Кадев: Погледът на света 3 дни бе вперен в Банско, гости и състезатели дадоха висока оценка за организацията

Министри, депутати, кметове на общини бяха сред официалните гости на Световната купа по ски в Банско. Хиляди бяха и туристите, които избраха курортния град, за да присъстват на живо и да изживеят емоцията да видят най-големите звезди в ските при жените.

„Погледът на света е вперен в Банско. Ние сме поласкани, че още един допълнителен старт беше гласуван за провеждане тук. Неминуемо състезание от такъв ранг ще донесе положителен ефект както за Банско, така и за България”, това каза за „Струма“ кметът на курортния град Иван Кадев и допълни, че оценката, която е дадена на курорта от състезатели и гости по отношение на организация и условия, е изключително висока.

„Едно такова престижно състезание е оценка за възможностите, които се предлагат тук. Неминуемо много хора посетиха Банско, все още са тук и се надявам, че и след състезанията ще се върнат отново да се спускат по пистите, където се състезават най- добрите сред жените в света. Мисля, че това домакинство ще има положителен ефект за туризма в Банско. Съпоставено с миналата година, данните посочват, че към момента надхвърляме броя на туристите и броя на реализираните нощувки. Мисля, че състезания от такъв ранг ще бъдат нов тласък в развитието на туризма в града за януари и февруари”, каза още Иван Кадев.

Действително и през трите дни бе видно, че курортът е препълнен с туристи. Това обаче отново даде повод да се постави на дневен ред необходимостта от втора кабинка, не само заради огромните опашки, които се виеха пред начална станция, а и от екологична гледна точка.

Данните от преброителните камери, монтирани на входа на парка, показват, че само за 10 дни в периода от 13 януари до 23 януари в Пирин са навлезли над 18 хил. автомобила, които са се качили в ски зоната и са се върнали.

„Ако говорим за екология, това би трябвало да се отчита като негативно влияние. В пиковите моменти петък, събота и неделя през пункта минават между 2500 и 3000 автомобила. Затова отново поставяме въпроса за изграждане на втори кабинков лифт като екологичен транспорт, който ще допринесе за екологията в града. Искрено се надяваме Административният съд да се произнесе в полза за Банско, да се приеме новият план за управление на НП „Пирин” и да се даде възможност за изграждане на втори лифт и уплътняване на ски зоната в рамките на концесионния договор”, каза още градоначалникът на Банско.

Иначе емоции около състезанието не липсваха. И в трите дни зрителските трибуни бяха препълнени. В съботния ден огромен трикольор покри почти 1/3 от трибуните, а България бе видяна от милиони по света. Лично министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който бе сред официалните гости на събитието и през трите дни, обяви, че в събота над 500 милиона зрители от цял свят са гледали състезанието в Банско заедно с провеждащото се в Кицбюел.

Сред официалните гости беше и вицепремиерът Екатерина Захариева, която е сред големите почитатели на ските и всяка година се включва с ентусиазъм в състезанието за дипломати, което се провежда в Банско към края на сезона. Във ВИП ложата бяха още председателят на БОК Стефка Костадинова и директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов, който също е сред любителите на ските и често посещава Банско и региона. Шефката на ВиК – Благоевград Росица Димитрова, която е и лидер на ГЕРБ – Благоевград, също не пропусна събитието. Там бяха още депутатът Александър Мацурев заедно със съпругата си Катерина, кметът на Добринище Петър Галчев и съпругата му Сашка, много общински съветници и, естествено, домакините от община Банско – кметът Иван Кадев, заместниците му Сашка Въчкова, Костадин Атанасов и Стойчо Баненски. Сред гостите бе също и кметът на община Белица Радослав Ревански заедно с половинката си Саня.

„Като кмет и човек, познаващ значението на спорта, и от опита от работата ми на бивш парламентарен секретар в Министерството на младежта и спорта, заявявам категоричната си позиция и подкрепа за развитието на зимните спортове в района. Планинският курорт Семково в моята община също има своето достойно място в ски спортовете. Поздравявам колегата ми Иван Кадев за създадената перфектна организация, която е на световно ниво, с професионална визия, дух на диалог и спортен хъс“, сподели Ревански

Слънчевото време също привлече хиляди туристи, които прекараха уикенда в Банско.

Безспорен фаворит на Световното първенство тази година бе носителката на големия Кристален глобус през последните три сезона Микаела Шифрин, която спечели два от общо трите старта в Банско. Тя триумфира на спускането в петък, а вчера завоюва златото в супергигантския слалом. В съботния ден Шифрин остана четвърта, а състезателките от Италия направиха троен триумф и окупираха почетната стълбичка.

Златото спечели 28-годишната Елена Куртони, която бе изненадата на състезанието. Сънародничката й Марта Басино финишира втора, а Федерика Бриньоне допълни призовата тройка. На сцената в центъра на Банско се качиха челната петица. Те бяха наградени от депутата Ал. Мацурев, кмета на Банско Иван Кадев и министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Тегленето на жребия същата вечер бе разнообразено от присъствието на въоръжени до зъби напети бански хайдути, които придружиха състезателките при тегленето на жребия.

Преди официалното награждаване в центъра на Банско бе сготвена капама за 1000 човека. Самодейци към читалището разнообразиха деня с песни за Банско и Пирин, а игривото хоро на танцьорките от „Бански фукли“ разиграха стотици на площада.

За седми пореден път Банско бе домакин на стартове от Световната купа. Общо 25 телевизии от цял свят излъчваха на живо или на запис състезанията, трите старта бяха снимани с 28 камери. В дните на състезанията стана ясно, че и през следващата година Банско ще бъде сред домакините от стартовете за Световната купа, но при мъжете. Ски курортът ще приеме и най-добрите в алпийските ски до 20 г. за световното първенство в тази възрастова група.

Първоначалните данни на община Банско сочат положителни резултати и ръст на туристите за януари в Банско, но равносметката ще стане ясна едва към края на февруари, когато ще бъдат систематизирани данните, подадени от хотелиерите.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. Елена

    Потвърждам организацията беше на световно ниво. Поздравления, не е лесно да се организира толкова голямо спортно събитие, но в Банско най-добре знаят как се прави!

    Отговор
  2. Радоев

    500 милиона зрители по целия свят са гледали стартовете в Банско. Това е безпрецедентна реклама както за най-добрият ни зимен курорт, така и за цяла България. Поздравления за организаторите за перфектно свършената работа. Очакваме през 2021 година и следвашите стартове за Световната купа по ски при мъжете (27-28 февруари) и шампионат на планетата за младежи и девойки (1-10 март).

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *