Кметът на Бистрица превърна джипа си в ледоразбивач, за да подготви терен за Йордановден

Минусовите температури и студеният вятър не спряха на Йордановден бистричани да се хвърлят в ледените води на реката, която цепи селото на две. Разпятието намери под леда 14-г. Георги, син на Христо и Даниела Мирчеви, известно бизнес семейство. Той получи дар от новоназначения свещеник отец Георги Гелов 50,00 лв., риза и кърпа.
Приготовлението за празника започна още предния ден. Местните не си спомнят преди колко години е замръзвала реката, но преди Богоявление имаше два сантиметра лед на Бистрица и се наложи със секири той да се разбива. След като нещата не се получиха, кметът Кирил Огненски взе нещата в свои ръце, монтира устройство в предната част на джипа си /сн. 1/ и нагази в реката и пореше като ледоразбивач.
Вчера преди ритуала мъже и младежи се почерпиха с греяна ракия по рецепта на кмета К. Огненски и чак тогава потеглиха към реката. Те поддържаха тонуса, като отпиваха по няколко глътки вино от медено менче, докато свещеникът хвърли кръста.
След кратка борба до него се добра 14-г. възпитаник на Механотехникума в Дупница Георги /сн. 2/. Той е най-младият в статистиката на селото.
ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *