Кметът на Благоевград бесен на РЗИ, че крият информация, жители на Петрич недоволни от кризисния щаб, в който няма нито 1 лекар

Кметът на Благоевград Румен Томов скочи остро на шефа на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов за това, че му отказва информация за броя на заразените с коронавирус в благоевградската МБАЛ, за излекуваните и изписаните, и въобще за всичко, свързано с пандемията.

„Звъня му, а той казва, че нямал право да ми дава информация. Аз съм кмет на 120 000 души, ако аз нямам информация, кой трябва да я има?”, възмути се Томов вчера, след като стана ясно, че за 12 часа в МБАЛ – Благоевград вече има 2-ма починали от коронавирус.

Томов всъщност обобщи общото впечатление от работата на т.нар. Областен кризисен щаб в Благоевград от началото на епидемията и извънредното положение, въведено в цялата страна на 13 март.

Негов председател е областният управител Бисер Михайлов, който от първия ден е заел удобната позиция на човек, който няма право да говори – с това бил натоварен заместник-председателят на щаба д-р Калоянов, който е шеф на РЗИ – Благоевград. Самият Калоянов обаче си вдига по-скоро инцидентно телефона, освен това твърди, че може да дава подробности за поредния заразен само когато и втората проба за коронавирус – тази, която се прави в Националната референтна лаборатория, му е потвърдена официално. На практика това никога не се случва и много често шефът на националния кризисен щаб ген. Мутафчийски обявява в национален ефир за поредния болен от коронавирус в Благоевград, а д-р Калоянов получава резултатите от въпросния втори тест 48 часа по-късно или пък въобще не ги получава.

От областния кризисен щаб като че ли единствените, които не крият информация, са директорите на болници на територията на областта, но те си имат достатъчно ангажименти, за да стоят непрекъснато на телефоните си, още повече че много малко от тях са обявили мобилните си номера.

Недоволни от кризисния си щаб са и жителите на Петрич. В края на миналата седмица те например изпратиха сигнал до Националния кризисен щаб, че в техния няма нито един лекар и той на практика не работи. До миналия четвъртък кризисният телефон, обявен на сайта на общината, се обслужвал от портиера, който обаче научил от журналисти, че е натоварен и с такива функции, и пред местна кабелна телевизия си признал, че никой не го е инструктирал какво да прави със сигналите, получени по т.нар. „кризисен телефон”. В резултат в петък кметът Димитър Бръчков го уволнил.

Петричани са притеснени и от заявлението на шефа на Югозападна болница д-р Илия Тонев, че 2 от 3-те болнични отделения, които болницата е готова да приспособи за лечение на болни от коронавирус, ще бъдат в Петрич, а в същото време апаратурата и повечето лекари са в Сандански.

В същото време в сайта на общината е качена сметка за събиране на дарения за респиратор, защото бизнесмените от Ротари клуб – Петрич и общината не можели да съберат 47 000 лв. без ДДС за 1 апарат. „Защо не си дарят заплатите кметът, председателят на Общинския съвет и общинските съветници и да купят респиратор”, питат петричани, на които тази година данъците бяха увеличени с 80%, а бюджетът на общината стигна 46 млн. лв.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Короната

    Това Герберско недоразумение Калоянов е НАЙ лошият вариант за шеф на РЗИ! Същият дали знае, че повечето автомати за кафе в Благоевград, които трябва да НЕ работят, РАБОТЯТ!? Имат само надписи, че не работят! А, това, че не дава информация на Кмета на Благоевград е за Прокуратурата и Томов трябва да я уведоми! Герберастите саботират Кмета Томов, от първият му ден като Кмет! Добре, че след вируса ще си заминат и тези от герб.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *