Кметът на Благоевград иска да назначи още 4-ма кметски наместници – за селца с 5 до 17 жители, увеличава до 15 души отдела за европроектите

Кметът на община Благоевград Румен Томов иска да назначи нови 4-ма кметски наместници и така да увеличи общата им численост от 8 на 12. В предложението му за изменение на общата численост и структура на общинската администрация инж. Томов не е посочил на кои точно села е решил да сложи самостоятелни управници, но справка в сайта на общината показва, че в момента 8-те назначени кметски наместници отговарят за 12 села, тоест плановете са всяко маломерно селце вече да си има наместник.

В момента наместниците на повече от 1 село са Красимир Поповски, който отговаря за Бучино и Лисия, Кирил Ивановски, назначен за наместник на Дренково, Обел и Клисура, както и Галина Велкова – на Габрово и Дебочица. Ако се приеме, че настоящите кметове ще останат да ръководят по-големите села, това означава, че новите им 4-ма колеги ще поемат Лисия, Обел, Клисура и Дебочица.

Въпросните села обаче са почти обезлюдени, което предизвиква основателния въпрос ще се намери ли въобще човек от селото, който да се нагърби с кметски функции, или от Благоевград ще трябва да им бъдат „командировани“ управници със задачата да наглеждат по няколко баби и дядовци.

Доказателство, че новоназначените кметски наместници ги чака една доста лека службица, се крият в националната статистика. Според последните данни за броя на населението, които са към 15 декември 2020 г., в с. Лисия с постоянен и настоящ адрес живеят само 5-има души. По същата таблица новият кмет на Обел ще обгрижва 17-членно население, колегата му в с. Клисура ще е кмет на 7 души, а този в Дебочица – на 10.

В малко по-незавидно положение остават сегашните кметски наместници, които ще продължат да ръководят по-големите от групата си села, но и те няма да са черезвичайно натоварени.

Красимир Поповски например ще продължи да обгрижва 28-те жители, постоянно живеещи в Бучино, Кирил Ивановски остава да обслужва 39-имата жители на Дренково, а Галина Велкова ще остане с ангажименти към 16-те жители на с. Габрово, макар че точно в това село с постоянен адрес са посочени 807 души.

Така за общо 122-ма жители на 7-те най-малки села в община Благоевград всеки месец от бюджета на общината ще се харчат около 5600 лв. за заплатите на 7 кметски наместници.

Освен нови селски управници общинският кмет инж. Томов предлага общинските съветници да му гласуват и още 2 щатни бройки за дирекция „Европейски проекти и програми“. Мотивът на градоначалника е, че те са необходими с оглед обезпечаването на одобрените до този момент проекти по оперативни проекти, както и на многото работа по проектите, които тепърва общината ще защитава. С това дирекцията става една от най-многолюдните в структурата на общинската администрация – към момента тя има 13-членен персонал, включващ 1 директор, 7 главни и 5 старши експерти. Като се прибавят и другите сериозно раздути отдели /например в „Информационно техническо обслужване“ има 11 щата, в дирекция „Финанси и бюджет“ – 19, плюс още 11 в отдел „Счетоводство“ и т.н./, общата численост на персонала на общинската администрация става 278 души.

От пресцентъра на общината на въпроса какво налага назначаването на още 4-ма кметски наместници на територията на община Благоевград, отговорът бе: „Подвели са ви, това се предвижда, но те още не са назначени“…

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

5 Коментара

  1. Hoqta za struma

    Tomov selqko grada potana u dupki selqko

    Tomov selqko skriii se naglec selski

    Tomov selqko ne te li e sram za bachinovo selqko nagal skrii se i je se pokazvai gaden selski bek

    Отговори
  2. Hoqta za struma

    Tomov mrasen selqk dolen ne te li e sram za bachinovo selqko gnusen

    Stana kmet na maitao selqk mrasen i se usra zdravo selqko

    Tomov mrasen selqk gnusen kurumpiran mahai se selqko

    Tomov selqko shte budesh zabraven na 1via den mrasen selqk nagal

    Отговори
  3. д-р Байхуй

    Ами то в тази дирекция „Европейски проекти и програми“ само началници, все директори, главни и старши (1 директор, 7 главни и 5 старши експерти), т.е. чантаджии-заплатаджии, а няма никой редови, който да върши истинската черна работа! Или, както казват индианците: „Много вожда, малко индианец“! Та ако ще още 100 да назначат, ако и те са все „главни“ и „старши“ връзкари, файда йок!

    Отговори
  4. Бойко

    Кметът нали беше строител?!Да вземе поне една дупка да запълни, че да не остане капо до края на мандата си.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *