Кметът на Благоевград Р. Томов със заповед гарантира заплатите на работниците и служителите в детските градини и ясли

На служителите и работниците в детските градини и ясли на територията на община Благоевгра да бъде изплатено брутно трудово възнаграждение за времето от 30.11. до 21.12.”, това разпорежда със своя заповед от вчера /27.11./ кметът на Благоевград инж. Румен Томов. Така всъщност работещите в системата на предучилищното образование могат да бъдат спокойни, че ще получат заплатите си за периода до 21 декември, в който се преустановяват посещенията на децата в детските градини и ясли.

Както е известно, при първото „затваряне” през месец март, а и през лятото мнозина педагогически и непедагогически специалисти изразходваха отпуските си, което постави въпроса ще останат ли сега тези хора без доходи и какво ще се случи. Във връзка с това областният председател на СБУ /Синдиката на българските учители/ Бонка Ичкова изпрати писмо до местната изпълнителна власт с настояване дейността на детските градини и ясли да бъде организирана така, че да се гарантира трудовата заетост на персонала в периода до 21 декември и съответно работещите да получат своите възнаграждения.

„Има достатъчно работа за всички. Могат да се чистят помещения, да се перат пердета, да се поддържа материалната база, учителите да правят портфолиа… Не желая да чувам думата отпуска, особено неплатен”, категорична бе Бонка Ичкова, която припомни, че средствата за издръжката на детските заведения са делегирана държавна дейност. Тоест, те са заложени, отпуснати от държавата и не са от бюджета на съответната община.

Председателят на СБУ – Благоевград изрази и огорчението си, по думите й, от бездействието на социалните партньори в лицето на Съюза на работодателите в системата на Народната просвета и КТ „Подкрепа”, и подчерта, че единствено от Синдиката на българските учители са се застъпили в случая за работещите в системата на  предучилищното образование и са реагирали. Така след изпратеното писмо Б. Ичкова получи уверение, че ситуацията ще бъде решена в полза на работещите, а в ранния следобед заповедта на кмета на Благоевград бе факт.

С молба да разтълкува разпореждането на градоначалника и с въпрос означава ли, че след като ще получат заплатата си, от персонала ще бъдат на работа и при преустановяване на посещенията, се свързахме с директора на ДГ №1 „Ведрица” Антоанета Григорова.

„Да, означава. Това се отнася и за педагогическите, и за непедагогическите специалисти, и касае всички детски заведения на територията на община Благоевград. По този повод бих искала да кажа, че кметът инж. Румен Томов отново реагира много добре”, коментира А. Григорова. Тя потвърди, че действително в детските заведения има достатъчно работа за всички, затова в ДГ №1 „Ведрица” ще изготвят график. Така при спазване на противоепидемичните мерки от персонала ще бъдат ангажирани с текущи дейности, съответно ще бъдат на работа и ще получават възнагражденията си.

На въпроса биха ли откликнали на призива, например медицинският специалист на градината да постъпи на работа в някое отделение на болница, директорката сподели, че медицинската сестра в е болнични. „И миналия път – през месец март, се включихме и подпомагахме работата на Социалния патронаж. Сега пак сме на разположение и сме готови да откликнем”, категорична бе А. Григорова.

Междувременно Б. Ичкова съобщи, че наред с кмета на Благоевград подобни заповеди – в полза на работещите, са издали и управниците на Белица – Радослав Ревански, и на Кресна – Николай Георгиев. От община Сатовча също са потвърдили, че няма да има хора от предучилилищното образование в неплатен отпуск.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *