Кметът на Гоце Делчев Вл. Москов поема до изборите кормилото на БСП, майка и дъщеря от Перник се целят в лидерския пост на Корнелия Нинова

Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов поема ръководството на БСП за 1 месец. Новината бе съобщена днес от лидера на партията Корнелия Нинова, която официално обяви, че ще се кандидатира за нов мандат като председател на БСП. Прекият избор за нов председател ще се проведе на 12 септември и дотогава Корнелия Нинова ще бъде в неплатен отпуск.

Изборът на гоцеделчевския кмет Вл. Москов за неин заместник през този месец не е случаен – той е заместник-председател на партията с богат организационен опит и със славата на една от най-консенсусните фигури на „Позитано“ 20, в резултат на което Нинова му има безрезервно доверие.

„Да, ще ръководя партията между 12 август и 12 септември – потвърди пред „Струма“ Вл. Москов. – В централата имаме добър и работещ екип, а и лидерският пост в една партия не означава, че трябва непрекъснато да стоиш в кабинета, така че не смятам, че работата ми на кмет ще пострада – повечето време аз ще си бъда в Гоце Делчев”, обясни как ще организира следващите си седмици Москов.

Самият той имаше номинация от гоцеделчевската организация на БСП за лидер на партията, но си направи категоричен отвод с мотив, че хората са го избрали за кмет, не за председател, и за него много по-важно е доверието, което гоцеделчевци му гласуват вече няколко мандата, както и устойчивото развитие на общината.

Тъй като все пак го очаква натоварен период, няколко дни преди 12 август Вл. Москов е решил да излезе в отпуск, за да събере сили за двойните ангажименти, които му предстоят.

В партийно отношение най-голямото предизвикателство пред вр.и.д. председател на БСП Вл. Москов ще остане организацията на преките избори, с които за пръв път тази година всички членове на БСП ще гласуват кой искат да ги води.

Припомняме, че първоначалната дата за избор на нов партиен лидер беше за 26 септември, но опозицията в БСП настоя той да се проведе на 5 септември и в крайна сметка бе приет компромисен вариант – 12 септември. Ако има балотаж, вотът ще бъде на 19 септември.

Към момента 6-има души официално са подали документи за лидерската надпревара в социалистическата партия.

Пернишкото трио Валери Жаблянов, Ирина Михайлова и Галина Василева ще се борят за лидери на столетницата. Жаблянов е народен представител, бил е и зам. председател на Народното събрание и е член на Националния съвет на БСП.

Ирина Михайлова и Галина Василева са майка и дъщеря. Двете са известни в Перник партийни активистки. Път в политиката им всъщност проправя съпругът на Ирина и баща на Галина – известният хирург д-р Симеон Василев, който пък беше народен представител от БСП и заместник-кмет на общината. Той е бил също началник на отделението по хирургия и директор на болницата в Перник. Работил е в Научния институт по хирургия към Медицинска академия – София. Бил е главен асистент в Медицински университет – София и представител на държавата в Надзорния съвет на Здравната каса.

Дъщерята Галина Василева бе избрана за председател на младежката организация на БСП в Перник през 2016 г. Завършила е висше образование в УНСС и Югозападния университет в Благоевград. Магистър по право, с магистърска степен по счетоводство и контрол, и по международни отношения. Има допълнителна квалификация по политически мениджмънт, финанси и австрийско икономическо право. От 2005 г. досега участва активно в дейността на БСП и младежките организации на левицата. В биографията й, свързана с работата в БСП, влиза още дейността й като основател и председател на БСП в Кьолн, секретар по международната дейност на Младежкото обединение в БСП, координатор по социалистическа икономика на ЙЕС (Европейската младежка социалистическа организация), член на Бюрото на ЙЕС и член на ОбС на БСП в Перник. В свободното си време обича да спортува, да рисува и да слуша българска музика.

Ирина Михайлова е юрист по образование. Работила е в Министерството на правосъдието.

Дни преди официалното начало на предизборната кампания в БСП лидерът Корнелия Нинова обяви, че основният й опонент Кирил Добрев не е алтернатива. Тя призова за лидер да се кандидатират и основните представители на вътрешната опозиция Сергей Станишев, Михаил Миков, Георги Гергов, Георги Пирински и Атанас Мерджанов, които имат номинации от местните структури.

“Кирил Добрев не го разбирам като алтернатива, защото в последните 4 години заедно сме прокарвали политики в партията”, каза Корнелия Нинова.

Към момента има 52 номинации и шест официални кандидатури за лидер на БСП – на Корнелия Нинова, на депутатите Валери Жаблянов и Красимир Янков, както и на редовите социалисти Галина Василева и Ирена Михайлова от Перник, и Георги Тодоров от Бургас. Крайният срок за заявяване на участие в изборите е 6 август.

За да има избран лидер на първи тур, той трябва да събере поне половината действителни гласове. Ако това не стане, ще има втори тур на 19 септември.

В БСП има мнения, че ако на първи тур не гласуват повече от половината от членовете на БСП, изборът е нелегитимен и не би трябвало да има втори тур, а въпросът да бъде решен на заседание на конгреса. Заради това най-любопитният въпрос е колко хора имат право да гласуват, т.е. колко са членовете на партията. Числото още не е официално обявено.

Според социалисти, ако прекият избор е легитимен, Корнелия Нинова има повече шансове да го спечели. Ако се стигне до избор на конгрес, превес може да вземе вътрешната опозиция. Такъв има насрочен за последния уикенд на септември.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *