Кметът на Гърмен си намали с 420 лв. заплатата, но взриви съветниците с предложения за частно ЕООД с общинско участие и щедър подарък от 50 дка под пресевната на дебренска фирма

Кметът на община Гърмен Феим Иса официално си намали заплатата. На последната за годината сесия съветниците одобриха предложението му вместо 2420 лв. от 1 януари 2020 г. той да получава точно 2000 лв.

Това е първият случай в историята на ОбС – Гърмен, в който съветниците гласуват не увеличение, а намаление на кметско възнаграждения. Според новоизбрания кмет Ф. Иса искането му за по-ниско лично възнаграждение било резултат от недоброто финансово състояние на общината.

Намаляването на заплатата бе гласувано от съветниците, но предложението на съпартийците му в местния парламент – съветниците от ДПС, всички да се откажат от получаване на месечно възнаграждение в полза на таксите за децата в детските градини на общината, не мина. Според вносителите това ще бъде една от мерките за задържане на младите хора в общината и справяне със засилващия се демографски проблем. Колегите им от останалите политически сили обаче обявиха вносителите за популисти, искащи на техен гръб да си изпълнят предизборните обещания, и след като поискаха, но не получиха икономическа обосновка колко точно пари са нужни за безплатните детски градини на децата от Гърмен, мнозинството гласува „против“ и си спаси възнагражденията.

Междувременно 2 месеца след встъпването му в длъжност срещу Иса се оформя сериозна опозиция в местния ОбС. Първия тревожен сигнал в действията на кмета опозицията видя в предложението му общината да участва с дялово участие в частно ЕООД, което да бъде натоварено със сметосъбирането. Съветниците и до момента не знаят никакви подробности – ще има ли към ангажиментите по боклука и озеленяване, каква точно ще е апортната вноска на общината, кой ще им е партньор, как ще бъдат разпределяни ангажиментите на двамата съдружници и евентуално – печалбите, както и защо общината не създаде сама свое общинско дружество за извършване на тези дейности, които в цялата страна са на печалба.

Още по-голям смут сред съветниците предизвика подписът на Иса под 2 решения за смяна статута на 2 терена в общината, които в момента са ливади – частна общинска собственост. Единият е в местността Ормана в Гърмен, голяма част от него е в рамките на „Натура 2000”, освен това от години се стопанисва незаконно от „Билдинг къмпани“ ЕООД с регистрация в с. Дъбница, която има в района пресевна. Още миналата година РИОСВ – Благоевград констатира, че площадката за инертни материали е в противоречие със законовите изисквания точно по отношение статута на земята. Заетата площ от около 50 дка, разположена изцяло в имот № 000229, землище на с. Гърмен, е с начин на трайно ползване „пасище, мера, общинска публична собственост”, а единствената връзка на този терен с „Билдинг къмпани“ е съседен имот, който е собственост на фирмата. Само заради тази обща имотна граница от години дружеството ползва неправомерно общинска земеделска земя за частни неземеделски нужди, а миналата година получи и наказателно постановление за това обсебване на чуждата територия. Сега частниците се надяват съветниците да гласуват предложението на кмета Иса 50-те дка общински ливади да бъдат преотредени в селскостопански терен, за да могат да си узаконят пресевната.

Другото странно предложение на Иса касае терен в родното му с. Рибново, на което той беше кмет до избирането му за общински градоначалник тази есен. Тук той е предложил преотреждането да стане от „нива“ в „друг селскостопански терен“, като при това си признал, че на мястото има незаконни къщи и е добре те да бъдат узаконени. Съветниците, които още си спомнят драмата отпреди няколко години с незаконния кв. „Кремиковци” в с. Марчево, към момента категорично отказват да одобрят двете предложения на новия кмет.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *