Кметът на Джерман готов да обяви бедствено положение: Карат ни да броим прасетата в задния двор срещу чумата, а 1400 жители на селото нямат най-нужното – вода, това е геноцид!


Кметът на дупнишкото село Джерман Ангел Цветков е готов да обяви бедствено положение заради безводието, което мъчи селото от години. В момента в горещите дни има вода в чешмите по 1 час сутрин и следобед. Цветков се срещна с кмета на общината Методи Чимев да го информира, че върху селото му се упражнява геноцид от ВиК и е готов да обяви бедствено положение в Джерман.
Пред репортер на “Струма” Ангел Цветков заяви: “Положението с питейната вода е бедствено. Счупих телефона да звъня на управителя на ВиК – Дупница Илия Илиев, но резултат няма. Горната част на селото е без вода, въпреки че от 1 август водоподаването и без това е на режим. Домакинствата трябва да имат вода по 4 часа сутринта и 4 часа вечерта, но реално в чешмите тече по 1-2 часа сутрин и вечер. Половината село ме псува, че в домовете им няма вода, а аз нямам вина за това. Наскоро ходих с хора от селото да отпушим водопровода високо в планината, тъй като беше запушен. Това е работа на ВиК. Нали затова плащаме питейна вода?! В селото живеят 1450 души, има много семейства с малки  деца, ще пламне някой вирус. Наредиха ни да регистрираме свинете в задните дворове, за да  се предпазим от чумата, а хората че нямат най-елементарното – питейна вода, никой не се интересува. За нас – геноцид!”, ядосва се кметът Ангел Цветков.
Репортер на “Струма” се свърза по телефона с управителя на ВиК Илия Илиев. Ето неговата позиция за безводието в селото: “Заради горещините намалява дебитът на водата от извора, от който се захранва Джерман с питейна вода. Затова има режим. Като се напълнят резервоарите, водата се пуска за по 4 часа сутрин и вечер. Ако кметът даде заявка, ще изпратя водоноска в селото”, каза Илиев.
Многократно “Струма” отразява проблема с питейната вода в Джерман, който е от години. Водопроводът е стар и е като швейцарско сирене – дупка до дупка, кръпка до кръпка. Почти всеки ден има пробив на водата от тръбите. Безводие мъчи и с Самораново. Част от жителите му също скочиха срещу ВиК – Дупница. Водата се стича по деретата в планината над селото, но до водопровода не стига. След протеста, за който “Струма” писа, вече водата тече във водопровода.
ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *