Кметът на Дупница М. Чимев свика кризисния щаб заради коронавируса, отменят всички групови мероприятия

Кризисният щаб към община Дупница бе събран от кмета инж. Методи Чимев във връзка с вземането на превантивни мерки, свързани с коронавируса. На срещата присъстваха представители на двете болници в града, д-р Сапаревска от РЗИ, представител на автотърговците в Дупница, както и двете транспортни фирми, които возят пътници от и до Италия. Обсъдени бяха взаимодействията между отделните институции и каква е готовността на инфекциозните отделения в болниците на града.

“Превантивно се отменят всички групови мероприятия на територията на общината в следващите дни, докато не се успокои ситуацията. Получихме информация от двете фирми, че с организиран автобусен транспорт от Италия са пристигнали 4-ма човека в Дупница, а не 100-120 човека, както упорито се говори. Фирмите отмениха своите курсове от Италия за следващите дни. В случаите, в които ще организират автобусни превози от Италия, ще пристигат на автогарата в града, където ще бъдат посрещани всички пътници. Независимо че на границите се осъществява специален пропускателен режим, в Дупница повторно ще бъде правен такъв, като служители от РЗИ и медицински лица ще ги информират допълнително, както и ако се налагат прегледи на място при симптоми. Фирмите ще предоставят и списък на пристигащите лица в Дупница. Предстои да бъде направена и среща с директорите на учебните заведения и медицинските сестри. Всички институции поддържаме контакти. Разговарях и с ген. Мутафчийски тази сутрин, коментирахме ситуацията, както и мерките, които се вземат превантивно, и намеренията ни за Дупница. Разбрахме какво е положението в двете инфекциозни болници в града, продължаваме да държим контакт с тях. Нека не се създава излишна паника и напрежение”, коментира инж.Чимев.

“Много е важно самонаблюдението и правилната реакция. Говоря за хората, които идват от райони, където има заразени. Не да тръгнат с колата и да обикалят личен лекар, после в едната болница, в другата… Лекарите всеки ден получават инструкции от нас и имат готовност да реагират. Няма точни белези, че даден човек е с коронавирус. Хората, които са дошли от райони в чужбина, където има вирус, или са били в контакт – при висока температура, болки в мускулите, кихане, кашляне да подадат сигнал към тел. 112. Много е важно да се вземат лични предпазни действия – да се мият ръцете с топла вода, сапун, дезинфектанти… Тъй като маските за лице са изчерпани, да използват 8-ката марля, която върши същата работа. Самосъзнание трябва да прояви всеки един, който идва от такава област, където е установен вирусът, и да се самоизолира от обществото за 14 дни. Освен това смъртността е около 1-1,5 % и е погрешно да се мисли, че който е заболял от коронавирус, едва ли не вече няма шанс. Най-уязвими са хората с хронични заболявания, слаба имунна система и възрастни хора”, коментира д-р Сапаревска.

ИВАН ПЕТРОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *