Кметът на Зелен дол си взе глухонямо момиче за секретарка

Кметът на благоевградското с. Зелен дол Ангел Младенов назначи глухоняма девойка за технически секретар в кметството. Всяка сутрин Рузое пристига на работа в сградата, където доскоро единственият служител беше самият кмет, и чинно подрежда на бюрото си купчините с различни типови бланки, които хората трябва да попълват за всякакви административни услуги, от които се нуждаят. В селото никой не ползва жестомимичния език на глухонемите, но с отчетливо изговаряне на необходимата декларация, малко пантомима, или пък с директно вземане от купчините пред девойката на необходимия документ, зелендолци и секретарката винаги успяват да свършат работа.

Рузое е от Варна и живее на семейни начала с момче от селото, което също не чува. Станала вторият платен кметски служител случайно – Младенов успял да спечели малък проект за хора в неравностойно положение и по него получил няколкомесечна заплата за 1 щат, бюро, стол и лаптоп. И девойката, и скромното обзавеждане са в кметския кабинет, но когато при А. Младенов започнат да идват повече хора, Рузое се изнася в друга стая на кокетното кметство и там върши самоотвержено и тихо задълженията си.

Вчерашният петък се оказа такъв натоварен за управника ден, защото кметът пристигна в кабинета си с работен гащеризон и комплект клещи и фазомер в работната чанта, след което цял ден приема заявки от съселяните си, я за оправяне на някой запушен канал, я за поправка на електрическото табло /по образование селският управник е инженер електротехник/. През последните 2 г. работата му всъщност изцяло е посветена на решаване на дребните битови проблеми на хората от селото, защото престъпността в Зелен дол е сведена до нула. Дори кварталните инспектори Петър Милев и Явор Колев идват на задължителната си визита в Зелен дол 2 пъти месечно по-скоро за сладка раздумка със зелендолци, отколкото да търсят изчезнали кокошки от дворовете им или задигнат казан за ракия, защото кражба в селото не е ставала от 4 г.

Кметът е обучил зелендолските бабички и да не се връзват на телефонни измамници. Указанието било много просто – чуе ли бабата думата „пари” по телефона, веднага да прекъсне разговора и да дойде при него да му разкаже. Наскоро млада жена, живееща в Благоевград, позвънила на майка си в Зелен дол с молба да й даде малко пари, за да закърпи месеца си, но инструктираната баба тутакси тропнала слушалката и отърчала при кмета да му се оплаче как някой се е опитал да я измами, представяйки се за щерка й, разказа Младенов. Малко по-късно дъщеря й долетяла с такси от Благоевград, защото на свой ред си помислила, че на майка й е станало лошо, докато говорели по телефона. След като разбрала, че всичко е наред, дъщерята се скарала на бабата за неочаквано прекъснатия разговор, но майка й я отрязала: „Кмето така ми кажа!”.

След назначаването на Рузое на работа в кметството Зелен дол стана единственото село в община Благоевград с нулева безработица. Пенсионерите работят в 10-те цеха в местната Промишлена зона като охрана или на археологическите разкопки в Покровник и чакат към края на април кметът да започне с тях работа по следващ проект, който ще се финансира от фондация. При нея селото ще се включи в атрактивен туристически маршрут, включващ местната Зелендолска крепост, строена през 4-6-и век, където управникът е замислил да направи археологически музей на открито.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *