Кмет прелетя 17 хил. км до Ла Пас, за да присъства на сватбата на сина си Филип с боливийката Анжела

Кметът на кюстендилското село Пиперков чифлик Стефан Котев стигна до Боливия, за да присъства на сватбата на сина си Филип. В катедралата „Свети Франциск“ в столицата Ла Пас младоженците се врекли във вечна вярност.

„Първоначално се притеснявах, че тъй като сме православни, няма да ни разрешат. После се оказа, че католическата църква признава единствено брака с нас, православните. Церемонията я бяха организирали изцяло родителите на Анжела, така се казва снахата. Не сме се отказали да направим сватбено тържество и тук, в Кюстендил, ама това ще стане някъде по Коледа. Синът ми и снахата имат връзка някъде от около една година. Запознали се в самолета за Далас. От Лондон Анжела хванала полет, за да отиде при брат си и сестра си на гости. Филип от дълги години е там“, разказва Стефан Котев.

В Боливия останал 10 дни. Дотам обаче разстоянието е от 17 000-18 000 километра и стигнал, като се прекачвал четири пъти на самолет. От София хванали дестинацията до Париж, следващото прекачване било до Буенос Айрес, след това до Санта Круз и оттам до столицата на Боливия Ла Пас, където е най-високото летище – на 4400 метра надморска височина. Чист полет се събирал 22 часа. „Самата Боливия като население е 8-9 млн., но е много голяма като площ. Десет пъти територията й е по голяма от България. Направи ми впечатление, че хората са много дружелюбни. Фамилиите са огромни, всеки те кани в дома си на обяд и вечеря. Разликата с България, която според мен ми направи най-силно впечатление, е, че боливийците са много толерантни и между фамилиите съществува голямо уважение. Почитат се. Покрай сватбата непрекъснато ходехме на гости у братовчеди на снахата. Къщите са големи, от по 500-1000 квадрата, предимно на два етажа, с басейни задължително. Там в момента е зима и температурата беше 15-18 градуса, а през нощта е 5 градуса. През лятото температурите едва стигат 28 градуса. Направи ми впечатление, че във всички сгради, дето се правят, няма отопление, няма охлаждане. Не съществуват кой знае какви температурни разлики. Обяснявам си го с надморската височина. Все пак Ла Пас е на 3300 метра“, коментира още Ст. Котев.

Самата церемония в катедралата с католически свещеник продължила почти час, с тържествена музика и много цветя. След това ресторант като в България, а на церемонията присъствали около 300 човека. „В Боливия е много по-евтино. Например бензинът е 50 ст. за литър. Продуктите в хранителните магазини се движеха на цени между 1 и 2 лева. Средната работна заплата там е около 1100 долара, а основната парична единица е боливаро, като едно боливаро излиза 25 ст. Ходих по пазарите, но мога да кажа, че не видях и една китайска стока. Има една огромна улица и всичко е с местни стоки, бродерии, открих голямо влияние на инките”, разказва Котев.

Храната е доста различна, усещало се испанското влияние. „Яде се много месо, вносът е от Аржентина и има много говеждо. Наблягат на морските продукти – октоподи, миди, раци. Коренно различно е от Европа. За Боливия трябва виза, плащаш си я, като пристигнеш на летището – 100 долара – обясни Стефан Котев. –

Дори отскочихме и до Перу на Мачу Пикчу. Казаха, че било с визи, но някак си ни пуснаха. Оттам минават всеки ден над 40 000 туристи”, обясни управникът на кюстендилското село.

Младото семейство остава да живее в Далас. Синът му Филип работи в банката „Джи Пи Морган“, а Анжела като преподавател в един от университетите на Мадрид. „Със сигурност ще работи нещо в системата на правото. Завършила е докторантура в Милано“, обяснява Котев.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *