HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов положи венец на паметника на Гоце Делчев

Кметът на община Благоевград  д-р Атанас Камбитов положи венец на паметника на Гоце Делчев по повод 114 години от смъртта на революционера. Честванията започнаха с почетно шествие, образувано от два лъча. Първият от тях тръгна от сградата на Община Благоевград, начело с  кмета д-р Камбитов под съпровода  на Биг Бенд-Благоевград. Вторият лъч пое от паметника на Тодор Александров с  Детски духов оркестър.

Участниците в инициативата стигнаха до паметника на революционера, намиращ се на площад „Македония“, където отдадоха почит към националния герой. На церемонията присъстваха още  народният представител Даниела Савеклиева, председателят на ОбС Радослав Тасков,  заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова, възпитаници от Център за личностно и творческо развитие, представители на политически партии, Младежки Македонски научен институт, клуб „Традиция“, ученици от благоевградската Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“, общественици и граждани.  По време на церемонията бяха припомнени моменти  от живота и делото на националния герой.

Гоце Делчев (Георги Николов Делчев) е един от най-видните български революционери. Възпитан в духа на родолюбие, патриотизъм и уважение на семейните ценности, той остава в историята като най-значимата фигура в борбата за освобождението на българските земи, оставени под турско робство след Берлинския конгрес. Гоце Делчев е основател, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, изработва техните програми и устави. Най-близките му съратници са Дамян Груев, Гьорче Петров и Пейо Яворов. Думите на войводата „ Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите”  носят своето пророческо послание и в наши дни.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *