Кметът на Перник за водната криза: Чувам се по-често с премиера, отколкото с шефа на ВиК дружеството

Новият кмет на Перник Станислав Владимиров направи ексклузивен коментар за тежката ситуация в града, който съвсем скоро минава на воден режим, заради ниските нива на основния източник на вода – язовир Студена.

“За съжаление ние сме на скрит воден режим от няколко месеца, без той да е обявен официално. По високите квартали на Перник няма достатъчно налягане и те са подложени на скрит воден режим. Изправени сме пред една голяма криза. Нивото на язовир Студена е в много критичен минимум. За съжаление е подценена ситуацията от ръководството на ВиК. Индикацията за сравнително суха година са от началото на 2019 г.. Нивата са били сравнително ниски, в дъждовния период не е достигнат някакъв обем, който може да ни гарантира по-голяма сигурност. Не са предприети никакви мерки от страна на ВиК-дружеството, въпреки прогнозите, че годината ще е суха. Подценяването на ситуацията и недоброто управление на ВиК дружеството ни изправи пред тази тежка ситуация, която е в момента”, каза той в предаването “Плюс Минус” по “Нова телевизия”.

“Не искам да правя квалификации на управлението им, но най-малкото е безхаберие и недобро управление. Липсата на контрол на принципала. Аз зададох въпрос в Народното събрание преди два месеца по тази тема, защото тогава обема на водата беше достигнал 10 милиона кубика и тогава светна първата червена лампа. За съжаление насочването ми на министерството към този проблем беше подценено и това доведе до тази криза, която сме в момента. Благодаря на г-н Бойко Борисов, че се ангажира и го прие присърце, но за съжаление на мен ми е по-добра комуникацията с премиера, отколкото с управителя на ВиК дружеството. Аз върнах първото становище, което бе за воден режим, защото нямаше никаква нормална обосновка какви ще са щетите, какви ще са разходите на водата, какви ще са икономиите, какво да правят перничани. Второ становище нямаме. Всеки един загубен ден може да доведе до по-голяма криза. Всеки ден ще уведомявам премиера какво се случва. За сега добри стъпки от ВиК дружеството не виждам. Със сигурност някой трябва да поеме отговорнността, голямата вина е на ВиК дружеството”, каза още той.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *