Кметът на Перник Ст. Владимиров за цеха за преработка на химични и опасни предприятие: Няма да подкрепим производства, които могат да увредят здравето на хората

Жители на кварталите „Изток“ и „Църква“ в Перник протестират срещу предприятие, което ще унищожава опасни химични отпадъци. Вчера те излязоха пред сградата, където вече дори са складирани отпадъци за преработка в помещения, бивша собственост на фирма „Токоизправители“. Вестник „Струма“ вече информира за готвеното производство и разрешението, дадено от МОСВ на столичната „Екома” ЕООД с управител Атанас Калев. На протеста бе и кметът Станислав Владимиров, който заяви:

„Икономическото лице на Перник трябва да бъде екологично съобразено. Няма да подкрепим производства, които могат да увредят здравето на хората. Като кмет няма как да подкрепя нещо, което не е обяснено от инвеститора пред съгражданите ми и никой не знае какво иска тази фирма. Винаги съм се чудел защо фирми или инвеститори  от такъв вид не застават пред хората и не обясняват човешки какво искат да направят, а се опитват тихомълком, ако може, инвестиционното им предложение да мине“.

Той бе категоричен, че такъв вид производство не може да мине без разговори. „Ние не сме провели такива разговори, нямаме и обяснения от този инвеститор. Затова ще изразим нашето становище към РИОСВ и Министерството на околната среда“, заяви още градоначалникът.

Станислав Владимиров каза още, че ще следи отблизо тази тема. „Перник има огромни възможности за икономическо развитие. В новия програмен период ще има платформа, която ще подпомага градове като Перник, чиято основна част от икономиката е стъпвала върху въгледобива. Новото ни икономическо лице трябва да бъде екологично съобразено, така че такъв тип производства, които по някакъв начин могат да увредят здравето на хората  няма как да срещнат подкрепа“, заяви още кметът на Перник.

„Как да подкрепим този инвеститор с такова чувствително производство, след като той не застава с лицето си пред хората? Откъде да знаем какво ще прави той“, попита Владимиров.

Жители на кметствата „Изток“ и „Църква“, в близост до които фирмата иска да развива дейност, заявиха, че застават зад думите на кмета и също няма да подкрепят производство, за което нямат информация от инвеститора.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *