Кметът на Петрич Д. Бръчков на избори с 8 партии зад гърба си и прогноза за подкрепа от поне 25 бъдещи съветници

7 политически партии в община Петрич вече са взели решение да подкрепят кандидат-кмета на ГЕРБ Димитър Бръчков на предстоящите местни избори, съобщиха източници на „Струма“.

Първата е „Национален фронт за спасение на България” на Валери Симеонов. Лидер на съветническата му листа в Петрич ще бъде Георги Божков, президент на билярд клуб „Bo & Bo”, на когото кметът даде преди 3 г. под наем бившия ресторант на ГУМ. Божков държи и регистрацията на партията. До момента не е ясно кой друг ще влезе в листата.

С подкрепа за Бръчков ще бъде и СДС. Под № 1 в нея ще е Христо Батев, който беше зам. кмет по финанси от екипа на екскмета на Петрич Вельо Илиев, а преди година оглави петричкия клон на банка ОББ. В листата ще са още Христо Коларов – бивш областен председател на СДС, и градският лидер Васил Божанин.

Съветническата листа на БНД, която ще е следващата със заявена подкрепа за кмета Бръчков, ще се води от шефа на общинското ВиК дружество Иво Христов. В нея ще е и приближеният на Вельо Илиев бивш общински съветник и председател на ПК „Струмешница“ Георги Ичконов.

Следващата партия, която ще влезе в групата на присъдружните партии на ГЕРБ, чиято кандидатура е Бръчков, е „Глас народен“. За водач на листата се спряга Митко Бацанов. Той е син на общинската съветничка Добринка Бацанова, която на юлската сесия получи от колегите си щедър подарък – договор за информационно обслужване в размер на 1200 лв. месечно, и то със задна дата – от 1 януари т.г. Заедно с Бацанов кандидат-съветник от „Глас народен“ ще е съдружникът му в бензиностанцията, която той има в Петрич – Ангел Танев, както и сегашният общински съветник Йордан Каракашев – бивш председател на групата „Обединени за община Петрич“ в местния парламент, който миналата година я напусна без обяснения и завършва мандата си като независим съветник. Няма яснота дали в листата ще намерят място другите двама настоящи съветници от партията на Светльо Витков – Пламен Чолаков и Александър Костов.

Д. Бръчков ще бъде подкрепен и от партията на Веселин Марешки „Воля“. В Петрич нейни представители са Димитър Митушев, който беше през 2010 г. член на общинското ръководство на ГЕРБ, и Веселин Бисерински – също бивш гербаджия и общински съветник от управляващата партия през 2011-2015 г. Двамата са бизнес партньори със сина на бившия петрички депутат от ГЕРБ Димитър Танев – Венцислав Танев, а през 2014 г. тримата получиха близо половин милион лева субсидия за пасища. Регистрацията на „Воля“ в Петрич се държи от учителката по английски език Елена Стоянова, която най-вероятно също ще бъде включена в кандидатсъветническата листа на аптекаря Марешки.

Без изненада, безрезервна подкрепа за Д. Бръчков е обещала и „Движение 21“ на Татяна Дончева. Нейните хора в южната община са строителните предприемачи Владимир Заечки и Александър Василев, който е председател на УС на Сдружението на строителите в община Петрич. И двамата са общински съветници в местния парламент, което сериозно се отрази на личните им банкови сметки, защото едва ли и те самите знаят колко точно обществени поръчки получиха от община Петрич. Припомняме, че Заечки и Василев влязоха в политиката след няколко организирани протеста срещу предишната управа в лицето на Вельо Илиев, когото обвиняваха, че дава такива поръчки само на свои фирми, но не и на тях.

Последната партия, която до момента е заявила подкрепа за Бръчков, е АБВ на президента Георги Първанов. Водач на листата ще е Сашо Балевски, а след него ще се подреди настоящият общински съветник от „Народен съюз“ Владимир Стефанов, който работеше като поддръжка в МБАЛ „Рокфелер”, но след вливането на петричкото здравно заведение в структурата на Югозападна болница намери пристан в Общинската служба по озеленяване. В листата на АБВ ще е и бившият полицай Петър Витларов.

Като се прибави към 7-те партии и листата на ГЕРБ, чийто официален избраник е Димитър Бръчков, прогнозите сочат, че в бъдещия Общински съвет на Петрич старият-нов кмет ще разполага с гласовете на най-малко 80% от съветниците, или около 25 „за“ на всяко негово предложение.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *