Кметът на Радомир Пл. Алексиев зарадва с поздравителни адреси за 24 май бившите учители от Дрен

Кметът на Радомир Пламен Алексиев изпрати поздравителни адреси на бившите учители в село Дрен, а децата от основното училище в селото  изработиха картички, посветени на най-светлия празник – 24 май. Кметът на Дрен Пламен Рударски и директорът на училището Валентина Паунчева посетиха в домовете им петимата учители пенсионери Мария Гърбева, Стойна Гърбева, Софийка Шушева, Цветан Азманов, Виолета Азманова.

Дрен е необикновено село, в него цели фамилии са учители, професията се предава от поколение на поколение. Много са и творците – художници, поети, писатели, самодейци.

Най-възрастната бивша учителка е Стойна Гърбева, днес, вече на 90 години, тя с любов си спомня за училището, където е учила най-малките на четмо и писмо. С бистър ум Стойна Гърбева помни как е преподавала на децата, помни всичките си ученици и как са продължили живота си.

Друг член на фамилията учители Гърбеви е Мария Гърбева. Тя е била учител по музика, дълги години ръководила самодейните колективи в училището и  вече закритото SOS детско селище, на дом „Радост“, самодейната певческа група към читалището. 

И фамилия Азманови – Цветан и Виолета, са отдали десетки години за обучението и възпитанието на дренските деца. Цветан е бил и директор на училището, а съпругата му е преподавала физика.  Софийка Шушева и вече покойният й съпруг също са посветили десетилетия на образованието в селото.

Още действащ учител, но в южната ни съседка Гърция, е Венета Георгиева. В момента тя е преподавател в българското училище в Атина.

„Най-хубавите ми спомени са от 24 май. Беше приповдигната атмосферата, получавахме внимание, цветя. Това беше празник, пълен с хубави емоции”, спомня си Шушева. Бившата учителка се надява по-бързо да се възстанови нормалният ритъм на обучение, защото според нея по време на онлайн обучението учениците се разсейват, а без жива връзка ученик-учител ефективни резултати по различните учебни предмети според нея не може да има. Шушева даде и съвет на днешните учители да преподават на учениците с много любов, за да запалят и поддържат искрицата на знанието у децата жива.

Бившите учители от Дрен бяха трогнати от вниманието на община Радомир и на управата в селото. Жестът на двамата кметове е знак на признателност към делото, на което са посветили живота си.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *