„Червеното“ с. Логодаж с изборен график: Първо градината, после гласуване, накрая обяд в Македония

46 гласа за Румен Томов, 13 за Илко Стоянов и още 30 разпилени между останалите кандидати за кмет на Благоевград – с тези резултати от първия тур на частичния вот за общински кмет вчера отвори секцията в крайграничното с. Логодаж.

Ако човек не знае къде е тя, трудно би я открил, защото се помещава в затвореното от десетилетия и доста окаяно бивше селско училище. Падналата мазилка по стените, старата мебелировка в коридора, олющените стенописи вътре и слепите прашасали прозорци обаче хич не се връзват с новия покрив на сградата и ведрата атмосфера, която цари в секционната избирателна комисия. Председателката – местната читалищна секретарка и дясна ръка на кмета Пламен Червенков Дафина Бойчева, бодро докладва, че изборният ден е започнал нормално, активността е като миналата неделя, но пък всички се надяват като приключат хората работата си в градината да дойдат да гласуват.

В Логодаж се гласува с бюлетини, защото избирателите са под 300. В селото, въпреки разпространеното мнение, няма нито един македонец в списъка.

„Тук никога македонец не е гласувал, те у тях не го правят, та в Логодаж ще дойдат…“, обяснява Дафина.

Тъй като на село всички се познават, всеки от гласоподавателите бива набързо интервюиран как му е минал денят от сутринта и какви са плановете му за оставащата част от неделята. Бизнесменът Нейчо Гръчки и съпругата му признават, че веднага след гласуването ще отскочат до Македония, където преди пандемията често ходели да обядват и да сменят малко атмосферата. Приготвили са си сертификатите за ваксиниране и приемат с облекчение информацията, че от 1 юли ваксинираните нямат никакви проблеми да минават през ГКПП – Станке Лисичково.

Цялата комисия искрено се радва на младата Александра, която идва да гласува със своя приятелка и видимо има яснота кого от двамата кандидати за общински кмет ще получи подкрепата й, защото остава зад тъмния параван не повече от 10 секунди.

След Алекс в секцията бодро нахлува четирикраката Малечка, която води стопанката си. Кученцето любопитно оглежда обстановката, бързо му доскучава и излиза на двора да чака дамата, която го придружава.

„Дълъг ще е денят“, пророкува Дафина Бойчева, която тръгва да ни изпрати. Надява се да се прибере у дома преди 1.00 часа, както се случило миналата неделя. „Протокола лесно го  попълнихме, но полицията много ни забави, защото ни събраха заедно с комисиите в Селище, Българчево и Зелен дол, и докато ни закарат в града, бяхме сред последните, които предодаха книжата“, обяснява изборните перипетии тя.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *