Кметът на Радомир поиска прошка от жителите на Дрен, те му отговориха: Простено да ти е!

„Моля да ми простите, ако съм сгрешил, и аз съм човек, и аз допускам грешки”. С тези думи се обърна кметът на община Радомир Пламен Алексиев към жители на село Дрен. Той присъства на пресъздаването на ритуалите „Прошка“ и „Заговезни“. Жителите на селото му отвърнаха с  „Простено да ти е и от мен, и от Бога“. Прошка поиска от съселяните си и кметът Пламен Рударски.

Ученици от ОУ „Христо Ботев” в селото заедно с директора на училището Валентина Паунчева разиграха пред присъстващите ритуала по искане и даване на прошка. Беше показан и обичаят „Хамкане” (в този край известен още и като ламкане), който повелява сварено яйце да бъде вързано на червен конец за здраве, след което завъртяно в кръг. Ученик от селото успя да отхапе от яйцето, без да използва ръцете си. Народът вярва, че този, който пръв отхапе от яйцето, ще бъде здрав и честит през цялата година.

След хамкането червеният конец беше запален. По думите на местните по това колко дълго гори конецът се гадае и се нарича колко дълго ще живее щастлив човекът. Конецът за младите се оставя да гори по-дълго, а за старите се казва: „Стига толкова”, казват през смях местни зевзеци.

Пенсионери от местния клуб „Здраве” и самодейци от читалището в селото също участваха в ритуала. Възрастните хора си поискаха прошка един от друг, пяха песни и играха хора с леко сърце. КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *