Кметът на Рила Г. Кабзималски алармира: Чиновниците в МОСВ са орязали драстично количествата вода за Кюстендилска област за февруари, обричат ни на режим…

От МОСВ драстично са орязали в графика количеството питейна вода за използване за Кюстендилска област за месец февруари. Според кмета на община Рила Георги Кабзималски чиновниците се презастраховат и са отпуснали за общините много по-малко вода, отколкото реално е необходима за жителите на общините Рила и Кочериново.

“Всеки месец в МОСВ правят график по колко куб.м питейна вода може да използва всяка една община. Общините Рила и Кочериново за месец февруари имат разрешение да използват 70 000 куб.м питейна вода, което е 2.5 пъти под обичайното количество. За месец двете общини използват 180 000 куб.м вода. Ако се спази това изискване, още днес ще трябва двете общини да минат на воден режим. Ние черпим вода от язовирите “Калин” и „Карагьол”. Двата водоизточника са високо в планината и почти през цялата година имат еднакво водно количество, около 6 млн. куб.м вода, което е предостатъчно за общината. Язовир “Калин” е строен през 1932 г. и оттогава се прави мониторинг. Един млн. куб. от водата в „Карагьол” се подава за Дупница за летния период, ако се наложи. За Кюстендил в графика за февруари са определени 35 000 куб.м вода, за Бобов дол – 90 000 куб.м вода. Според тези разчети на МОСВ цялата Кюстендилска област трябва да мине на воден режим още днес.

Чиновниците в МОСВ се презастраховат и ще сложат хората на режим. Нито един служител от МОСВ не е идвал да види количеството вода в язовирите „Карагьол” и “Калин”, а решават от бюрата си в МОСВ да се намали водовземането от двата водни обекта”, заяви Г. Кабзималски и продължи: “Звънях на областния управител на Кюстендилска област Виктор Янев и го помолих да се свърже с МОСВ, да попита защо са намалени количествата питейна вода, при положение че при нас няма опасност от воден режим”.

Както “Струма” писа, жителите на община Бобов дол също се страхуват да не останат без питейна вода. Това беше повод общинският съветник от БСП Валери Радлев да поиска от колегите си да вземат решение да се свика извънредна сесия, на която да присъстват представители на институциите, отговарящи за язовир “Дяково”, да представят пред обществеността какво е истинското количество вода в язовира и има ли опасност от воден режим.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *