Кметът на Рила Г. Кабзималски: От миналото лято сме в процедура да освободим от винетки ползващите пътя Рилски манастир-Кирилова поляна

Рила е единствената община в Кюстендилска област, която още миналата година се е възползвала от офертата на Агенция „Пътна инфраструктура” да освободи от винетки жителите си, които ползват част от републиканската пътна мрежа, минаваща през нейната територия.

Кметът Георги Кабзималски уточни, че става въпрос за пътя Рилски манастир-Кирилова поляна. Дължината му е около 7,5 км и той се ползва от десетки рилчани, които работят в заведенията на поляната, както и от стотици любители на планината, които редовно си устройват горе пикници или използват мястото като изходен пункт за няколко популярни туристически маршрута.

„Ние подадохме документите още през юни или юли миналата година и няколко месеца по-късно получихме положително становище от АПИ – обясни Кабзималски. – Оттогава обаче чакаме Областно пътно управление да подаде за протокола на МРРБ данните за хомогенност на пътя, натовареност и т.н. Нямам информация да има движение в тази посока, затова силно се съмнявам, че ще сме готови до 1 март, когато вече хората ще започнат да получават глоби за придвижване по тази отсечка без винетки”.

Тъй като още не е готова напълно с документацията, община Рила не е запозната и с детайлите от бъдещото споразумение с АПИ. Към момента без отговор са въпросите дали тя със свои средства ще трябва да се грижи за поддръжката на 7,5-км отсечка, дали ще получава за това пари целево от бюджета, или пък ще трябва да плаща на АПИ за тази дейност. Не е ясно и 100% ли финансовата тежест за обгрижване на отсечката ще легне върху община Рила, или някакъв процент от разходите, защото по въпросния път се движат много повече коли с винетки, парите от които отиват в агенцията точно за ремонт на пътищата.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *