Кметът на Сандански Ат. Стоянов: Инспекторатът е свършил много малко работа, всеки служител е правил само по една проверка на ден, ще редуцирам бройката на щатния персонал в общината

Съветниците Георги Батев и Евелин Терзийски са новите две попълнения в комисията по избор на управител на общинско дружество “Стройкомтранс” в Сандански. Те заеха местата на досегашните членове на комисията Николай Шаламандов, който отпадна от комисията, след като бе избран за председател на Общинския съвет, и на Евгени Панайотов, който вече не е част от местния парламент, тъй като не бе кандидат за общински съветник. Промяната стана факт по време на последното редовно заседание на Общинския съвет, проведено вчера.

Това на практика означава, че комисията по провеждане на конкурса за избор на управител на общинското дружество е в пълен състав и ще заседава в началото на новата 2020 г. Председател на комисията е съветникът Явор Аргиров, който ще трябва да насрочи заседание на комисията, на което ще трябва да се вземе решение дали процедурата по провеждане на конкурса ще продължи, или ще се прекрати.

В спор за пореден път влязоха съветниците Явор Аргиров и Яне Янев, който настояваше със свое решение Общинският съвет да прекрати процедурата по провеждане на конкурса за избор на управител “Стройкомтранс” и да се открие нова процедура. Наложи се юристът в Общинската администрация Мария Ръждева да разясни на съветниците, че комисията е действаща. 

На друго мнение бе съветникът Я. Янев, който цитира Конституцията, съгласно която мандатът на комисията се прекратява с мандата на общинския съветник. Той предложи проекторешение, с което да се прекрати процедурата и се избере нова комисия, която да проведе конкурса за избор на управител на “Стройкомтранс”.

След като председателят Николай Шаламандов подложи на гласуване предложението на Я. Аргиров, то бе подкрепено от 17 гласа със „за”, 5-има се въздържаха, а 2-ма гласуваха „против” и предложението на Я. Аргиров процедурата да продължи остава в сила.

Единодушно бе гласувано предложението на кмета Атанас Стоянов за безвъзмездно предоставяне на плувния басейн на двата плувни клуба “Вихрен” /Сандански/ с президент Николай Вакареев и ПК “Сандански” с президент Божидар Граматиков. Новият договор за предоставяне на плувния басейн на плувните клубове се налага заради пререгистрацията им по искане на Министерството на младежта и спорта. В залата вчера бе Николай Вакареев, който поясни, че в момента се прави нова пререгистрацията на плувните клубове, издаденото уверение не важи и трябва да има договор за безвъзмездно ползване на плувния интернат. По предложение на Явор Аргиров срокът бе променен от 10 години на една година.

Съветниците гласуваха селскостопанска земя в землището на с. Бельово да се прехвърли като собственост на Държавно горско стопанство – Катунци и възложиха на кмета Ат. Стоянов да сключи договор за дарение.

Дебати имаше около отчета на общинския инспекторат. Кметът бе особено критичен към началника на инспектората Тодор Щурков. „За половин година общинският инспекторат е съставил 100 предписания и разпореждания. Това е твърде малък обем на свършена работа. Или това означава, че 5-имата служители към инспектората са правили по една проверка на ден. Звеното е длъжник към общината. През следващата година ще трябва да засилим работата на общинския инспекторат”, заяви Ат. Стоянов и допълни, че основната дейност на инспектора е била да изготвя предписания, протоколи, съставяне на актове и фишове. „На следващото заседание през месец януари ще представя справка за дейността на инспектората. Целта не е да се търси толкова финансовата страна от налагане на санкции, а де се работи в посока опазване на обществения ред и спокойствието на гражданите”, заяви той.

С решение на ОбС улица в село Поленица, която досега не е имало име, беше именувана „Стадиона”.

Кметът Ат. Стоянов отговаря и на въпроси на съветниците, като не пропусна да им благодари, че участват активно за подобряване на инфраструктурата в града и населените места. Той даде уверение, че ще бъде направена проверка на път Северна дъга и провери възможността за поставяне на т.нар. „полегнали полицаи”. Обеща още проверка на уличното осветление във всички квартали. „На фирмата по поддръжка на уличното осветление общината не е плащала от месец април тази година. Ще се срещна с жителите на с. Лиляново, за да отговоря на жалбата им срещу назначението на кметския наместник в селото Иван Ризов. Ще проверя дали същият работи на два трудови договора. Това е по настояване на съветника Я. Аргиров”, заяви в отговор на въпросите кметът Ат. Стоянов.

Спортната зала ще бъде открита най-рано през месец април, тъй като има довършителни работи  и трябва да се закупят спортни съоръжения за 50-60 хиляди лева.

Новата структура на общината ще бъде предложена през месец януари и ще бъде оптимизирана и намалена бройката на щатния персонал, стана ясно още от изявлението на градоначалника. 

ЛИДИЯ МАНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *