Кметът на село Ковачевица К. Жуглев спипан в кражба на вода, докато съселяните му страдат от воден режим

Кметският наместник на гърменското село архитектурен резерват Ковачевица Кирил Жуглев е спипан в нерегламентирано ползване на вода. Констатацията е направена преди дни при проверка на екип на контролен блок към отдел “Реализация” на ВиК ЕООД – Благоевград. Служителите на водното дружество открили в двора на имота на фамилия Жуглеви външна чешма без открита ВиК партида и без монтиран водомер. Общо пет констативни протокола са съставени при проверките на 20-ина имота в селото, от които 3 за кражба на вода, а 2 са с предписания.

Селото, в което живеят постоянно под 50 души, от няколко години през лятото минава на воден режим, а от това страда бизнесът на повечето собственици и управители на къщи за гости. Единствено малцината, които са си монтирали хидрофор и водосъдържатели (сред тях е и кметската фамилия Жуглеви), са независими от режима и осигуряват воден комфорт на гостите си.

Съществуващата водоснабдителна система на с. Ковачевица няма капацитет да осигури водоснабдяването след развитието на туризма в селото, в което по статистически данни посетителите са около 1000. Ковачовалии разказват как предците им сами, с доброволен труд на всяко семейство изградили водопровода си през 1947 г. с немски тръби, но през последните години всеки взел да се прави на майстор и с бургия да дупчи където му падне, за да свърже къщата си с централния водопровод. За канализацията местните твърдят, че в Ковачевица тя е направена още преди тази в Лондон. За водния режим през лятото преди време набеждавали бабите с градините, но вече няма кой да гледа зеленчук, а режимът не се отменя.

В момента от водоизточника за с. Ковачевица към населеното място постъпват около 2 л/сек, съобщиха от ВиК – Благоевград. Има изготвен проект за реконструкция на водопроводната мрежа на с. Ковачевица от 2010 г., в който е изчислено, че необходимото водно количество за питейно-битови нужди е 6.20 л/сек заради голямата посещаемост от туристи. Загубите на вода, които са измерени за с. Ковачевица от специалисти на водното дружество, са над средните за фирмата, като само част от тях са физически загуби от течове по водопроводната мрежа, останалото са търговски загуби – от нерегламентирано ползване или от неточност на измервателните устройства. За разрешаване на проблема с водоснабдяването на с. Ковачевица е необходимо да се реконструира вътрешната водопроводна мрежа, да се изгради нов резервоар и да се осигури допълнително водно количество за населеното място от нов водоизточник, обясниха от ВиК – Благоевград.

От 4 месеца нови тръби на водното дружество стоят опънати по протежение на улиците за планирани в инвестиционната програма за 2019 г. ремонти на уличния водопровод, но така и още не са положени заради липсата на разрешение от община Гърмен. Проблемът е, че за да се извърши ремонтът, трябва първо да се извади калдъръмът и след това отново да се положи в същия вид, в който е бил, заради изискванията на Министерство на културата, но явно в общината няма кой да го направи.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *