Кметът на Симитли със стряскаща прогноза: Има риск от задръствания в тунел „Железница“, може да се стигне и до рискови ситуации…

След пускането му може и да го затворят, ако не се направи алтернативен път край магистралата, смята Апостол Апостолов

Кметът на Симитли направи стряскаща прогноза за тунел „Железница“ на АМ „Струма“, който предстои да бъде пуснат този месец за движение. Според него трафикът вместо да се улесни, ще се усложни и може да се стигне до рисковани ситуации.

„Проблемът е в задръстванията от кръговото кръстовище, което е между Благоевград и Симитли, до нашия град. Наскоро в тази отсечка ми се наложи да пътувам три часа и половина в огромно задръстване. Представете си в този най-дълъг тунел в страната, който е 2 км, да се наложи на хората в 500-600 коли да са вътре в продължение на 30-40 минути. Има болни хора, хора, които страдат от клаустрофобия. Смятам, че бързо след пускането му може и да го затворят този тунел“, заяви на пресконференцията днес кметът Апостол Апостолов.


Притесненията си той е споделил пред председателя на Народното събрание Росен Желязков миналата събота, който беше на обекта, и пред строителната фирма. Според кмета, за да се избегне тази ситуация, вариантът е да се изгради алтернативен път край магистралата, който да минава край рудник „Ораново“. Там има проблем с част от терена, за който държавата все още търси документи, че е нейна собственост, на база на който ще може да възложи на фирма изпълнител изграждането на пътната отсечка.

„Въпросното трасе може да се изгради за един месец. Само трябва държавата да уреди нещата със собствеността. Не искам да съм лош пророк, но опитът ми показва, че ще има сериозни опашки и колони вътре в тунела, след като той бъде пуснат“, заяви кметът на Симитли.

Вече е на финала укрепването на свлачището по ската от северната страна на тунела и най-вероятно до края на февруари ще се получи разрешение за ползването на обекта, който бе оскъпен с около 100 млн. лв. Апостолов добави, че до два-три месеца ще започне и строителството на АМ „Струма“ в последния и най-труден участък в Крененското дефиле, съгласно одобрения Източен вариант. Това го е уверил министърът на МРРБ Андрей Цеков при последния разговор миналия петък.

Договорите за строителството на стойност 1,2 млн. лв. с ДДС, което ще се извършва от големи български пътни компании, бяха подписани от служебното правителство през април 2023 г. „Между 3 и 5 г. може да продължи строителството на участъка на АМ „Струма“ в Кресненското дефиле. Но техниката е толкова напреднала, че може да се случи и в по-кратки срокове“, смята кметът на Симитли.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА  

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *