Кметът на Страсбург: Безспорно става дума за атентат

Кметът на Страсбург Ролан Ри заяви, че безспорно става дума за атентат. Досега други официални представители избягваха да го наричат така.

Патрулиращи полицаи се движели по велоалея, когато заподозреният се приближил към тях. Заради тъмнината те го осветили с фенер, а той започнал веднага да стреля.

„Полицаите отвърнали на огъня и вероятно тогава са го ранили в ръката”, съобщи Ролан Ри.

Нападателят Шериф Шекат е бил въоръжен и с нож и е викал „Аллах е велик”, съобщи на главният прокурор на Франция Реми Ейц.

„За пореден път тероризмът ни удари”, каза той, припомняйки , като припомни, че заплахата продължава да е реална“, заяви Реми Ейц.

В досието си Шериф Шекат има 27 присъди за престъпления от общ характер във Франция, Германия и Швейцария. Четирима близки на заподозрения, сред които и двама негови братя, са задържани от полицията. Единият от тях също фигурира в списъка с потенциално опасни радикализирани лица. Равносметката за жертвите беше на няколко пъти коригирана и за момента, по официални данни, жертвите са две. Един човек е в мозъчна смърт, а ранените са 13.

Изключително строги мерки за преминаване са въведени на границата между Франция и Германия. И от двете страни на река Рейн силите за сигурност извършват щателни проверки. През цялата нощ са извършвани обиски на много места, където Шериф Шекат може да се укрива. Разследването продължава, като полицията се опитва да установи дали нападателят има съучастници.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *