Кметът на Сушица Г. Митрев кръсти новородения си син в 140-г. черква на селото, събра близки и приятели на трапеза

Кметският наместник на симитлийското село Сушица Георги Митрев кръсти едномесечния си син Георги през уикенда. Щастливите родители Георги и Димитрина избраха за важния семеен празник местната черква „Св. Троица“, която е със 140-годишна история.

Кръстник на новороденото стана Стойне Чивиев от Черниче. „Кръстникът е най-важният човек, това е наследствено старо кумство и го продължаваме със съпругата ми”, каза с вълнение Георги Митрев.

Тържествения ритуал в църквата изпълни отец Бисер,  детският плач огласи святото място, на което от дълги години не е имало кръщене. Кръстникът облече малкия Георги с нови дрехи и му подари кръстче, символ на християнската вяра. Щастливото семейство отбеляза важния момент от живота на рожбата си на празнична трапеза с близки и приятели.

„Избрах това свято място – черквата „Св. Троица“, защото за мен е родителски дълг синът ми да бъде закърмен с обич към родното. Искам тези живописни планински селца да не бъдат забравени от следващите поколения”, каза с вълнение бащата.

„Израснал съм в Крупник, работил съм като военен в Благоевград, а от 6 години съм кметски наместник, за мен това не е просто професия, а мисия. Веднага след като заех поста, реших, че черквата, която тогава беше покрита с найлон, за да се предпазят иконите от дъжда, трябва да се ремонтира. Тук постояните жители са 35 души, а през лятото достигат около 80, организирахме се и реставрирахме черквата. Събрахме средства от дарения, от община Симитли и църковното настоятелство, ремонтните дейности са над 40 000 лв., но храмът вече отново е с отворени врати.

Създадох своето семейство на зряла възраст, когато осъзнах, че няма нищо по-свято от това да имаш дом и деца, и нищо по-мило от връщането към корените. Призовавам своите връстници да не забравяме родните си места, нека не допуснем селата да потънат в разруха и да съхраним историята си”, каза Г. Митрев.

СЛАВА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *