Кметът на Хаджидимово впрегна цялата административна машина, за да посрещне 2021 г. с нова служебна кола /секънд хенд/ за 70 000 лв., задължително с декоративни елементи от евкалипт и асистент за разпознаване на преумора

На 30 декември, в последните работни часове на 2020 г., служители от общинската администрация в Хаджидимово ще се събират, за да вземат важно решение – покупка на нов служебен автомобил на кмета Людмил Терзиев.

На 4 декември общинските съветници в малката община се събраха, за да заседават по доста кратък, но спешен дневен ред, състоящ се от 3 точки. Наред с решението да отпуснат 50 000 лв. на болницата в гр. Гоце Делчев, където се лекуват техните пациенти, както и да купят кола и контейнери за смет, те щедро подкрепиха предложението на градоначалника да бъде продадена старата му служебна кола и да се купи нова, макар и втора употреба.

Старият „Мерцедес”, S класа, 2007 г., местните народни избраници одобриха да бъде продаден за 22 000 лв., а за новата /стара/ кола взеха решение да заделят от бюджета точно 69 999.60 лв. Ако гласуваната сума беше над 70 000 лв., съгласно разпоредбите на ЗОП за нея трябваше да бъде обявена стандартна обществена поръчка с всичките й задължителни срокове за събиране на оферти, разглеждането им, връщане на документите на участниците, ако имат някакъв пропуск, ново събиране на комисията, определяне на победителя, двуседмичен срок за жалби от недоволните в КЗК и т. н. „Стиснатостта“ на община Хаджидимово обаче даде възможност на Терзиев съгласно разпоредбата на чл. 20, ал. 3, т. 2 от ЗОП да приложи реда за възлагане чрез събиране на оферти с обява или да покани определени лица.

Обществената поръчка за новата кола на кмета е любопитна и с това, че вероятно е единствената, в която за срок на доставка се дават повече точки – 55, отколкото за ценовото предложение на евентуалните участници – едва 45. Бързането на градоначалника да се качи на новото возило е видно и от условието доставката на автомобила да е максимум до 10 календарни дни, считано от датата на сключване на договора.

Кметът вероятно вече знае от кого конкретно ще купи колата, защото е уточнено, че няма изискване продавачът да е фирма.

Прелюбопитни са и детайлно точните изисквания към колата – тя трябва да е седан с 4 плюс 1 места, цвят черен металик, регистрирана точно през октомври 2017 г., с автопилот, автоматично отместване на волана при слизане и качване и триспицов мултифункционален волан в кожа напа с видим шев. Има и още естетически изисквания към бъдещото возило – седалките трябва да са с контрастен шев, горен панел на таблото в синтетична кожа, в него трябва да има гланцирани декоративни елементи от евкалипт в тъмнокафяво, аналогов часовник и задължително лайсни на праговете от полирана благородна стомана, както и 12,3 инча цветен TFT кокпит дисплей. Естествено, задължителни са и закопчалките за детски столчета на задните места, както и HDD картова навигация, включително 3D навигация с топографска карта, 3D изглед на сградите и възможност за 3D завъртане на картата плюс сателитни снимки. Има още задължително условие колата да е оборудвана с асистент за разпознаване на първи признаци на умора или секунден сън на шофиращия.

Според техническата спецификация ще бъдат отстранени всякакви кандидати да си продадат на общината колата, ако в салона им няма подлакътник за задните места с отделение за вещи и отделение за очила при модула за управление на интериорното осветление или лампички в дръжките на вратите.

Крайният срок за подаване на офертата е 29 декември 2020 г., 23:59 часа.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *