Кметът на Хаджидимово с поредна глоба от 3000 лв. за незаконни сметища, базираното в Покровник „Сградостроене” с 2 наказателни постановления

Кметът на Хаджидимово Людмил Терзиев за пореден път бе глобен 3000 лв. от РИОСВ – Благоевград заради непредприети мерки за предотвратяване изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места и създаването на незаконно сметище на територията на общината. 1000 лв. санкция по 2 наказателни постановления отнесе и базираното в с. Покровник приватизирано дружество „Сградостроене” ООД на Борис Боцев, Емил Анастасов и Иван Манов, което ще плаща за неизпълнени задължения по Закона за водите за извършване на собствен мониторинг на зауствани отпадъчни води в р. Струма и неизрядни пречиствателни съоръжения.

С наказателни постановления екоинспекцията санкционира благоевградската „Мебелфаб” АД на Малин Гаджелов, Таня Хаджийска и Димитър Казаков. Фирмата се отърва с текуща месечна санкция от 19 лв. заради констатирани наднормени замърсявания на атмосферния въздух с въглероден оксид и прах, резултат от изгаряните дървесни отпадъци и пелети.

РИОСВ не прости и на мощната „Пътстрой – 92” АД с представител Петко Николов, която работи на АМ „Струма” в отсечката Кресна-Сандански – за констатирани наднормени замърсявания на атмосферния въздух с вредни вещества в местността Соколовец, землището на гр. Сандански, на фирмата е наложена текущата месечна санкция от 94.00 лв./месец.

Благоевградската фирма „Съни – Тера 2007” АД с представител Гергана Балева остава в режим финансова санкция заради замърсяване на въздуха над местността Орловец в землището на с. Крупник, макар и с намален размер – до момента тя плащаше 648,00 лв. на месец, от 1 декември т.г. санкцията й пада на 419,00 лв.

Гърменската кметица Минка Капитанова се отърва на косъм от предписания и санкции. При оглед на нерегламентирано сметище в с. Балдево инспекторите установили, че ден преди тях тук е имало техника, която е изчистила боклуците, а общината изгражда дървена ограда с цел ограничаване достъпа до имота и замърсяването му отново с отпадъци.

Еконарушения бяха открити и в дейността на „Илинденски мрамор” в Сандански /липса на собствен мониторинг на подземните води в открития през септември т.г. рудник за добив на мрамор в Илинденци/, в община Банско /за неизвършване на собствен мониторинг на заустваните отпадъчни води от канализационната система на общината/, „Екорепласт” ЕООД в с. Капатово /за неспазване на индивидуалните емисионни ограничения в цеха за обработка на отпадъчни пластмаси в селото/, както и във „Винарска изба – Вила Мелник“ ООД, с. Левуново /за неспазване на индивидуалните емисионни ограничения във винарната в Хърсово/.

БОРИС ГРИГОРОВ

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. :)

    Да, дда … Кучето си лае – керванът си вървииии … и пааак ще си го изберат. Добре си го казал … Лиза Мишпека.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *