Кметът Петър Паунов: Новата фабрика за кухненски мебели в Кюстендил ще е с високотехнологично и екологично производство, иначе нямаше да я разрешим

Кметът Петър Паунов отговори на питания на съветници за две големи инвестиции под Хисарлъка по време на сесия на ОбС.

„Производството в бъдещата високотехнологична автоматизирана фабрика за производство на кухненски мебели ще бъде екологично чисто и съобразено с всички изисквания, иначе няма как да мине през общината”, заяви Паунов в отговор на въпрос на съветника от БСП Атанас Гергинов, който поиска да узнае повече детайли по бъдещата инвестиция – какви работни места ще се разкрият, къде ще се прави фабриката и доколко е съобразена с екологията.

„Инвестицията ще се реализира в промишлената зона, заводът е на терен от 6500 кв.м, доколкото знам, са закупени 12 или 15 дка. Високотехнологичната инвестиция стартира с 46 нови работни места. Доколкото разбрах, такъв висок клас е инвестицията, защото ще се закупят нови и изключително скъпи технологии. Ще е екологично съобразена, виждате – това, което се реализира във „Вола пласт”, е без компромис, самият стил на немските инвеститори не предполага компромиси”, отговори  кметът Петър Паунов.

Той разясни и детайлите около изграждането на нова хладилна база в с. Таваличево.

„Става дума за хладилна база, шоковото замразяване в момента няма да го реализираме заради невъзможността ЧЕЗ да захрани такава мощност. Обсъжда се вариант дали да пуснем първо проектиране, или да се пусне като инженеринг заданието. Хидрокулър с охлаждане ще има, който да съхранява продукцията. Шоковото замразяване ще е на друг етап, ЧЕЗ трябва да изградят други мощности”, коментира още Паунов.

Съветникът от гражданската листа на партия „Зелените” инж. Огнян Атанасов засегна темата с коритото на река Струма в района на село Ябълково.

„Молбата ми е да се обърне внимание, защото като се отдръпне реката, се създават ситуации”, добави той.

Паунов отговори, че общината ще реагира, след като времето позволи.

Кметът отговори и на питане на общинския съветник Младен Ризов дали ще има допълнителни паркоместа при стадион „Осогово”.

„Първият етап на ремонта върви в срок. Имаме уверението от правителството, че ще се реализира  и вторият етап – пистата и осветлението на ст. „Осогово”.

По отношение на паркоместата – ще се погрижим за здравето на повечето от нашите съграждани и ще осигурим повече места за велосипеди и комфорт на пешеходците. В нашия град разстоянията са пешеходни, тази инфраструктура ще я облагородим, но тя ще предполага много повече настроение за хората, които са с колела, и пешеходците, отколкото за онези, които искат да влязат с автомобилите си в хипермаркетите.

Паркоместа ще има на едно друго пространство, което се надявам да ни го прехвърлят, вчера се обадиха от Министерство на отбраната. Поискаха ни документите и нашето решение за военното поделение, така че в бъдеще там вероятно ще има паркоместа”, коментира още Паунов.

Той уточни, че автоагресията няма да бъде толерирана по никакъв начин. „Едно е да ползваш при нужда автомобила, друго е да го ползваш по навик”, каза градоначалникът.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *