Кметът иска намаляване на таксите с 25% в детски ясли и градини в Благоевград

Да се отмени задължението на родителите да представят болничен лист за отсъствие на децата си от детска ясла и градина настоява пред ОбС – Благоевград кметът Румен Томов. Предложението му заедно с искане да се намали размерът на таксите за детско заведение с 25% е в дневния ред на предстоящата в петък сесия на местния парламент.

Задължението родителите да плащат пълна такса от 40 лв. на месец, ако хлапето им е отсъствало от ясла или градина без болничен лист, бе въведено преди 2 години по настояване на бившия градоначалник Ат. Камбитов, подкрепено от мнозинството в ОбС. Промяната предизвика недоволство у хората и конфликтни ситуации в детските заведения, тъй като директорите не можеха вече да приемат медицинска бележка или писмено уведомление от родител за отсъствие на детето им. Мотивът на кмета Томов да иска и намаление на таксите е, че общината може да поеме тази разлика от около четвърт милион.

В момента приходите от такси от детските градини на година в общинския бюджет са около 740 000 лв., а от яслите и кухните – 235 000 лв. Реалната средномесечна издръжка на дете в ясла е 70 лв., а в градина – 84 лв. Без да се броят разходите за ремонти, общината харчи за детските заведения около 1 млн. лв. на година.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Бойко

    Кмете нали общината беше във фалит или вече не е щом като може да се лиши от част от приходите си?Никой даже и самият кмет не може да рабере какво е дереджето на общината.Абсолютно разнопосочни и нееадекватни послания от този кмет.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *