Кметът Р. Томов иска ОбС – Благоевград да гласува намаление наполовина на еднократната помощ за новородени бебета, приходите в хазната намалели с 2.5 млн. лв.

Намаление на еднократната помощ за първо, второ и трето дете, заложена в приетата миналата година Наредба за стимулиране на раждаемостта в община Благоевград, иска кметът инж. Румен Томов. Мотивът му е, че приходите от наеми и такси рязко са намалели с 2,5 млн. лв. за 2020 г. заради епидемичната обстановка.

Както „Струма” писа, общината направи реверанс към концесионерите и наемателите на общински имоти, като на няколко пъти ги освобождава от плащане заради въведен локдаун, а заради увеличилата се безработица приходите от данъци също намалели. Заложените в наредбата финансови стимули са от 200 до 2000 лв. в зависимост от образованието на родителите и от това дали рожбата им е първо, второ или трето дете в семейството.

Със свое решение от 2020 г. съветниците на Благоевград вече определиха до края на годината да се изплащат само финансовите стимули за трето дете  заради очакваното намаление на приходите в хазната, свързани с Ковид епидемията. Проблем обаче възникна от пропуска да се посочи как ще се процедира с родените през годината първо и второ дете и от началото на 2021 г. до момента над 350 семейства са депозирали заявления да получат еднократна помощ за бебетата си, родени през 2020 г. Въпросът бе повдигнат и на сесия на местния парламент по време на обсъждането на бюджет 2021 в края на февруари.

Справка, представена от кмета, сочи, че за да се изпълни наредбата, само за родените през 2020 г. са нужни 543 400 лв. Предложението на кмета е ОбС да гласува намаление на размера на стимулите за второ и трето дете наполовина. Заедно с това градоначалникът настоява местният парламент категорично да запише в преходните и заключителни разпоредби, че за 2020 г. подлежат на подпомагане от общината само родените трети деца.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

3 Коментара

    1. Симеоновя

      Всички майки пред общината, да ни обясни каква е разликата между първо, второ и трето дете. Измиване на ръцете с локдаун, ами да не им беше позволявал до не си внасят таксите, защо моето детете трябва да бъде ощетено за сметка на някой който цяла година е бил затворен и мрънка че няма пари.

      Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *