Кметът Р. Томов: Няма да затваряме отново пазара и заведенията в Благоевград

„Няма да затваряме отново пазара и заведенията в Благоевград”, това обяви вчера кметът на града инж. Румен Томов по повод усложняващата се епидемична обстановка и мерките, които като председател на кризисния щаб смята да предприеме. Той уточни, че днес свиква щаба за набелязване на допълнителни ограничителни мерки.

„Притеснен съм и, да ви кажа честно, не знам как ще се справим. Правим всички мероприятия за ограничаване на разпространението на този вирус със собствени сили и средства. До момента сме изразходвали около 340 000 лв. за противоепидемични мерки“, съобщи градоначалникът и информира, че до момента с PCR тестове за сметка на общината са изследвани 200-300 общински служители, за които в началото е плащано по 100 лв., а сега по 70-80 лв.

Въпреки направените 3 искания за финансова подкрепа във връзка и за борба с епидемията, до момента община Благоевград е получила от държавата единствено 10 литра спирт и нито един отговор, подчерта кметът Томов.

На въпрос на „Струма“ защо обявените миналия петък проверки по заведенията в града за спазване на противоепидемичните разпоредби още не са започнали, кметът отговори: „Проверките ще почнат, а кога, ще има заповед. Утре ще е първата“.

На питане за броя на хоспитализираните с Ковид-19 той посочи, че в болниците в града са хоспитализирани 50 души. „От 10-ина дни има ръст с около 25 %, което не е малко. Завишението на заболеваемостта е еднаква в цялата област. Около 3-4 % са хората под 50 г. в болница, което означава, че младите го изкарват по- леко. Много са факторите за разпространението, но трябва да се борим“, каза Р. Томов, но отказа да съобщи предварително какви мерки ще предприеме Кризисният щаб. „Не може Кризисният щаб да взима крути мерки, каквито МЗ не е взело. По принцип може, но става дума за хора, които имат някакъв бизнес и трябва да се хранят. Не е добре да затворим търговските обекти.  Имам идея за ограничаване на масовите мероприятия като сватби и др.“, заяви той. 

Кметът информира, че за тържествата за празника на Благоевград на 5 октомври са похарчени 34 440 лв., разходите за паметнника на Спас Георгиев са 2000 лв. и още 3000 лв. са дадени за мероприятията на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград от 1 до 5 октомври. Той обяви, че миналата година за тържествата на същия ден са похарчени  98 000 лв.

Томов коментира и заведеното дело от „Благоустройствени строежи“ пред КЗК на процедурата за избор на изпълнител на подлеза към кв. „Грамада”. „Жителите на квартала трябва да знаят кой е виновен, ако подлезът им не стане. Имам чувството, че фирмите, които са работили с предишното ръководство на общината, участват в поръчките само да създават проблеми, защото жалят всичко наред“, каза градоначалникът.

По повод на критиките за дупки по улиците той заяви, че от 2 г. кърпене на асфалтовите настилки не е имало в града, а в момента общината изкърпва 6200 кв.м в града и селата.

На въпрос на „Струма“ за ситуацията във ФК „Пирин“ след оттеглянето на Ива Дацева-Уорън и съпруга й  Греъм и дали продължава да е актуална идеята му да се прехвърли общинският дял акции на ФК „Пирин“ и да се закрие ОФК „Пирин“, кметът  Р. Томов каза: „Не знам какво се е променило в клуба , просто едни изпълнителни директори си тръгват и ще дойдат други. Нещата си вървят. Остава намерението ми за прехвърляне на общинските акции, искането на собствениците на ФК беше това да стане след Нова година. Какви са намеренията и идеите им, така и не ми ги казаха, но новото ръководство като дойде, ще обсъдим нещата. Убедени сме, че нещата трябва да стъпят на принципна правна основа с изключително точни ангажименти между ФК „Пирин“ и община Благоевград, тъй като в момента е една огромна неразбория”.

На въпрос означава ли това, че общината ще очаква постъпления от наеми на всички спортни и неспортни общински имоти, ползвани от клуба, Р. Томов отговори: „Когато имаш частен инвеститор, той трябва да си плаща, като ползва нещо. Ако се развие добре този отбор и инвеститорът продаде един футболист за десетки милиони евро, той трябва да си направи съответнния бизнесплан как да го менажира. Ние като община имаме грижа за масовия спорт, за нашите деца и да поддържаме терените до ниво, необходимо за спортуване на нашите детски и аматьорски клубове. Всички  професионални клубове би трябвало да заплащат съответните суми. Задължително е общината да продължи да ползва общинската база и това се уточнява с договор, дори той да е концесионен”, заключи кметът Р. Томов.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *