Кметът Р. Томов отчете 1 г. на поста и обяви приоритетите

Отчет за свършената работа през първата година на управление даде вчера кметът на Благоевград инж. Румен Товом заедно с екипа си. Той подчерта, че вероятно не е имало друг екип, който е управлявал община Благоевград в толкова трудни и смутни времена, каквито са изтеклите 12 месеца. Градоначалникът извади предизборната си програма с обещанията, дадени пред благоевградчани, и точка по точка докладва изпълненото и направено до момента:

„Създаване на подходяща бизнес среда, управление, обърнато към хората, прозрачни процедури на обществените поръчки, разработване на стратегия за развитието на Благоевград и благоприятна бизнес среда за хората… Намалихме цената на тротоарното право от 7 на 5 лв. на кв.м, в момента имаме предложение до ОбС за намаляване с 30 % на наемите на търговските обекти и с 20 % на другите обекти, които община Благоевград отдава под наем. По обещаната дигитализация на обслужването на гражданите вече се издават в общината скици от кадастъра. Създадена е бърза писта за административно-технически услуги за хората, които искат да инвестират, и в тази връзка се очаква до 2 седмици инвестиционното намерение на немската фирма „Отобок“ за 60 млн. лв. да се внесе в общината. Провеждаме ежемесечни срещи с бизнеса и браншови организации, възстановихме приемния ден на кмета, а по поетия ангажимент към болницата да осигуряваме общински жилища за млади лекари, в момента настаняваме в такова медик, който ще работи в МБАЛ. Непрекъснато се консултираме с браншови организации във всички сфери на обществения живот.

По темата за насърчаване на предприемачеството работим за изграждането на индустриална зона. Мисля, че има светлина в тунела и по отношение на участието на местни фирми в обществените поръчки на общината и те започнаха да се появяват. По идеята за използване на потенциала на общината, свързан с минералния извор за развитие на здравен, балнео- и спа туризъм върви процедура за конкурс за изработване на ПУП на територията над белодробната болница, където да има балнеосанаториум, една огромна многофункционална сграда, в която да можем да настаним културни институции и всички школи, които искат да осъществяват дейността си, огромен закрит паркинг по ската на терена и обособяването му като парк.

От встъпването ми в длъжност съм забранил  практиката за масова продажба на общински имоти, подходящи за стопанска дейност и жилищно строителство на територията на града. Идеята е да ги отдаваме на строителни фирми срещу обезщетение, така да придобиваме жилища, в които да настаняваме млади специалисти и млади семейства в нужда. Имаме внесени проектни предложениая за изграждане на три детски градини, едно ново училище и дострояване на VІІ училище на обща стойност 12 395 000 лв., а в скоро време ще се обърнем към съответните министерства за изграждане на фолклорно училище, което да подготвя кадри за ансамбъл „Пирин“, каза кметът инж. Томов.

Той отчете още, че на Клуба по моделизъм е предоставено помещение в кв. „Вароша“ за развитие на техническите знания и умения на децата с такива наклонности. „До края на мандадата ще изпълня записаното в програмата ми намерение за създаване на общинско ВиК дружество, тъй като за мен не е нормално цялата инфраструктура да е на община Благоевград, а друг да я ръководи и управлява“, каза Р. Томов.

Той отчеляза, че за изграждане на нов православен храм в района на пазара има депозирани 4 предложения на архитектурно-идеен проект, от които комисия ще отсее два, а те ще се подложат на обществено обсъждане. В момента върви процедура за разширяване на гробищния парк с място за поставяне на урни. В училищата съвместно с военното поделение и Военното окръжие в града се работи по създаване на клубове „Любители на армията“. В рамките на ангажимента за постепенно премахване на таксите в детските градини до края на мандата градоначалникът отчете направено 25 % намаление. В процес на реализация са  безплатните представления на всички културни институти на общинска издръжка в града и по селата, както и издигането на ролята на ансамбъл „Пирин“.

„Премахнах музикалните прояви в парк „Македония“, изградихме сцена на открито в Летния театър и продължаваме да работим в посока разкриване на нови сцени и арт пространства. В програмата ни за археологически парк „Скаптопара“ вървим към обособяване на цял комплекс със заведения, музей и тоалетни, като в тази посока имаме разговори с Министеството на културата“, каза кметът и продължи: „За намаляване на замърсяването на въздуха в града транспортните артерии се мият по-често, монтирана е лаборатория за измерване на праховите частици в една от най-критичните зони. В тази връзка за нуждите на общинската фирма „Биострой“ са обявени 2 обществени поръчки за нови сметосъбиращ и миещ автомобили и обособяване на два автомобила с цистерни и нови системи за миене, които да сменят старите с маркучите. Създават се терени и пътеки за планинско колоездене  и е сключен  договор със специализирана фирма за проектиране на 5 такива маршрута.

С корупцията бягаме в различни посоки и предприемаме всички мерки да я намалим колкото можем“. С новата структура е намалена числеността на Общинската администрация. С кметовете на селата ежемесечно провеждаме срещи, за да поставят проблемите си и те да се решават по-бързо и адекватно.

От просрочените задължения към фирми от 4,5 млн. лв. момента са останали за изплащане само 770 000 лв. и те ще се изчистят до края на годината. Общината очаква 800 000 лв. безлихвен заем от държавата за покриване на извънредните разходи във връзка с Ковид-19.

Вече имаме Наредба за подпомагане на раждаемостта, като за 3-о дете даваме помощ от общината. Дай Боже догодина да имаме възможност да даваме такава помощ и за второ дете“, каза кметът Томов.

Той съобщи, че в момента община Благоевград изпълнява проекти на обща стойност от 62 млн. лв., от миналия ноември досега са подписани договори за безвъзмездна финансова помощ за приблизително 5,6 млн. лв., очакват се оценки на други 8 проекта по оперативни проекти на обща стойност 13 млн. лв. Кандидатстваме чрез фонд „ФЛАГ“ за 87 960 000 лв., тъй като нямаме почти никакво съдействие от държавата за изграждане на инфраструктурни проекти, капиталовата програма и общинските мероприятия. Тези средства са за реконструкция на 11 улици в ЦГЧ с подмяна ва водопровод и канализация, включително и изместване на централен водопровод в ІV микрорайон на стойност 4 994 000 лв.

Зам. кметът по строителството инж. Е. Терзиев уточни, че това са улици в най-стария градски квартал около Джамията с компрометирана от години и на места дори липсваща канализационна система, която създава сериозни проблеми на живеещите в района.

Общината кандидатства и за възстановяване и обновяване на етнографския комплекс „Вароша“ с проект за 4 747 000 лв. В парк „Македония“ се кандидатства за изграждане на интерекспо и конгресен център, музей, общностен център за социални дейности, закрита зона за спорт, зелена инфраструктура и зона за спорт на открито, паркиннг и зарядна станция на електроавтомобили на обща стойност 37 200 000 лв. Зам. кметът по строителството обясни, че имотът е дарен от държавата на общината със срок за изграждане на определени дейности, който изтича догодина, и затова е нужно спешно придвижване на процедурите по промяна на статут и изменение на Общия устройствен план.

Във връзка с развитието на парк „Македония“ между старите гробища и кампуса на АУБ общината предвижда изграждане на закрит паркинг на няколко нива. „Кандидатстваме и за изграждане на индустриална зона в Благоевград на обща стойност 10,5 млн. лв., както и за подмяна на част от автобусния парк в градската мрежа във връзка с ангажиментите за изграждане на зелена община. Проектът е за доставка на минимум 4 електроавтобуса и 10 електромикробуса със зарядни станции на прогнозна стойност 19,3 млн. лв.”, каза кметът Томов.

„Във връзка с Ковид кризата в Тубдиспансера изградихме инсталация за вакуум, въздух и кислород в началото на пандемията. Някои общински съветници си позволиха коментари, че сме хвърлили 50 000 лв. на вятъра, но в момента там се лекуват 14 души от Ковид. Около 350 000 лв. са до момента разходите ни за пандемията“, обяви Р. Томов.

„В почивната станция на общината на Предел ще стартира ремонт на сградата с най-спешната поправка на покрива, а догодина ще заложим в капиталовата програма средства за цялостното обновяване и оборудване на тази база, за да могат хората от екипа на общината да я ползват целогодишно за релакс”, заяви кметът.

Заместник-кметовете допълниха, че в момента текат ремонти в родилното помещение на клетката на мечките в зоопарка, а в цялата паркова зона е подменено и възстановено осветлението, кошчетата за боклук и указателните табели, обновява се и оградната мрежа. Новата клетка на лъвовете ще е на ново място и е в ход процедурата за избор на изпълнител. В ход е и процедурата за изграждане на нов приют за бездомни кучета, но той ще стартира частично с опция за цялостно довършване при осигуряване на финансиране.

Зам. кметът по строителството инж. Е. Терзиев информира, че тази година са ремонтирани 6500 кв.м улици в града и 1200 кв.м улици в селата.

По темата за разпространение на коронавируса в общината кметът Томов заяви, че няма обяснение защо градът от месеци е в червената зона с най-много заразени в страната, като предположи, че причината е в броя на тестовете. „Най-тежкото предстои. Спазвайте всички предпазни мерки, но не се затваряйте вкъщи. Пазарувайте, хранете се в заведения, за да спасим местния бизнес в този труден момент“, призова градоначалникът.

На въпрос за отношенията му с председателя на ОбС Андон Тодоров градоначалникът посочи: „Упреците му трудно мога да коментирам. Отношенията ни са служебни и делови. Наложи се да променим щатното разписание, за да назначи юрист с изключително малък стаж. Предложихме му много пъти помощ – административна и юридическа, но той отказа“.

На въпрос дали той лично би се включил като доброволец в лечебните заведения в помощ в града, градоначалникът заяви: „Аз нямам медицинско образование и не знам с какво бих могъл да помогна, но в сряда трябваше да имам приемен ден, който заради Ковид бе отменен. Готов съм да сваля костюма и да помогна с каквото и където е нужно“, каза инж. Р. Томов.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *