Заради водната криза! Кметът Ст. Владимиров дава на прокурор шефа на ВиК – Перник

Кметът на Перник Станислав Владимиров подготвя сигнал до  прокуратурата за търсене на отговорност за ситуацията, в която са поставени перничани и жителите на няколко населени места в общината. По думите му основната вина е на управителя на ВиК – Перник инж. Иван Витанов.

Според хидроинженера Георги Георгиев пък виновни за кризата с водата в Перник са ръководството на ВиК и на ресорния министър на регионалното развитие и благоустройството. Шефът на ВиК е трябвало незабавно да сигнализира, че има подобен проблем. Той трябва да има необходимия план за действия при такива случаи.

„В България има Закон за водите и Закон за регулация на ВиК услугите. Те определят какво да се прави при подобни ситуации и да не се допуска това да се случва“, подчерта той. По думите му язовирът е източен безогледно, безпринципно и без да се спазват разписанията. „Друг сериозен проблем е лошата водопреносна мрежа. Това е най-важната причина за безводието в Перник, 75% от водата се губи“, посочи той.

Витанов се оправда, че е сигнализирал общината на 7 октомври за проблема, но отговор оттам е получен чак на 7 ноември. Перничани твърдят, че по време на предизборната кампания в Перник регионалният министър Атанасова и министърът на околната среда и водите Нено Димов са твърдели, че проблем с водата от язовира няма. До момента няма и мнението на бившия кмет Вяра Церовска за безхаберието, довело до драстично ниското ниво на язовира и наложителния режим. За утре се подготвя протест срещу ръководството на „ВиК“ и на бившата общинска управа, както и на областта. Областният управител Ирена Соколова е председател на водната асоциация в региона и според перничани също носи отговорност за проблема.

Кметът Станислав Владимиров е категоричен, че Общинската администрация ще съблюдава стриктно ли се спазва режимът, който е обявен от вчера. Важно е всички абонати на водоснабдителното дружество да имат вода в определените часове.

          КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Иван Витанов

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *