HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Кметът Хр. Учителски: Мендово обезлюдя, няма поминък за младите, имаме само един ученик и той живее с родителите си в съседното село

„Мендово обезлюдя, имаме само един ученик, за раждаемост не може изобщо да се говори”. Тревожната статистика оповести кметът на огражденското село Христо Учителски. Тенденцията е трайна и с всяка изминала година се засилва. В селото му има само един ученик, но родителите му не живеят в Мендово, а в близкото Първомай. „Две-три малки деца се водят в селото, но и те живеят с родителите си в Първомай”, заяви кметът Хр. Учителски. „Селото ни е близо до града, хубаво е, но със затварянето преди години на местното училище всички, които имаха къщи в Мендово, се изселиха в Петрич. Тук няма никакъв поминък, това е причината за масовото обезлюдяване”, заяви селският управник.

„Жители на селото са 97-98 души, но това е по документи. Реално обаче тук живеят около 45 човека – заяви Учителски и допълни: – Младите хора няма какво да работят. Преди години имаше цехчета, малки, но ги ликвидираха. Основно преди години поминъкът беше тютюнопроизводството, но хората се отказаха да гледат тютюн и започна голямата миграция от селото към Първомай и Петрич. Към момента в селото е останало само едно младо семейство. През лятото на сезонна работа около 10 човека излизат в чужбина, постоянно заети има 7 души, другото са пенсионери. Така в един сезон от годината тук остават да живеят не повече от 20 човека, всичките в пенсионна възраст, и селото замира напълно”, притеснен заяви управникът Хр. Учителски, който прогнозира, че в един момент селото ще остане и без един жител.

ВЕНКО СТЕФАНОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *