КНСБ с обезпокоителни данни: 30% от работещите в Пиринско са в сивата икономика, от липсата на трудов договор за 30 г. всеки губи по 52 401 лв.

В Благоевградска област повече от 30% работят в сивата икономика и това е заради многото студенти, които са податливи на изкушението да се трудят без договор, за да получат повече пари. В същото време при средна заплата за Благоевград от 840 лв., един работещ без договор губи 3600 лв., които би получил за майчинство, 1650 лв. обезщетение за безработица, 40 000 лв. за пенсия и общо загубата му за 30 г. ще е 52 401 лв.

Тези сметки направиха вчера на пресконференция председателят на КНСБ в Благоевград Емануил Манолов, колегата му от синдикалната централа в столицата Тодор Капитанов и представители на Комисията за защита на потребителите и на Асоциацията на земеделските производители.

Според изнесените други обезпокояващи данни освен от студентите, процентът на работещите в сивата икономика в Благоевград се вдига и от земеделския сектор, където 48,1% работят сезонно, без договори, само по устна уговорка, както и от майсторите на довършителни строителни дейности, които за работата си вземат пари кеш.

В Благоевград представителите на синдиката и другите организации презентираха мобилно приложение, където всеки може да подаде сигнал срещу работодателя си за неизрядни договорни отношения. Още в първите дни след стартирането му вече се получили сигнали от шивашки цехове в Дупница и Гоце Делчев, които са еднотипни – шивачките имали договори за 4 часа, а работели по 12 часа. Не стана обаче ясно как институциите ще се намесят да решат проблема на оплакалите се, след като, според представителката на Инспекцията по труда в Благоевград Антонела Александрова, многобройните проверки по аналогични сигнали неизменно се сблъсквали с изрядна документация от страна на работодателите и мълчанието на работниците, които се страхували да си отворят устатата, за да не ги уволнят.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *