КНСБ: Транспорт, строителство и текстил – най-засегнати от сивия сектор в Пернишко

„За РС на КНСБ – Перник най-точен барометър за сивата икономика в града са сигналите, които работниците и служителите от региона подават. Те са свързани преди всичко с неполучени трудови възнаграждения, със „заплати в плик“ или за сключени договори за четиричасов работен ден, а се работи на пълно работно време. Тези изкривявания на нормалната икономика са в ущърб както на работещите, така и на цялото общество”. Това заяви вчера председателят на регионалната структура на синдиката Наташа Ангелова. Секторите транспорт, строителство и текстил са най-засегнати от сивия сектор в Пернишко, това стана ясно от изнесени данни от КНСБ.

Най-много сигнали – 11, са подадени от работещи в шивашки фирми. Работещите са осигурявани на минимална работна заплата, а останалото получавали в плик.

9 са сигналите от работещи в сектор „Строителство на съоръжения“. Там най-честата практика е забавяне на заплатите с по 2-3 месеца и работа на пълен работен ден при сключен договор за 4 часа. 

В търговията също има сериозни нарушения. Подадени са 5 сигнала за работа без договор и заплащане на ръка в края на работния ден. Служител на граждански договор пък работил на пълен ден от 8 часа 5 дни в седмицата. Пенсионер започнал работа в местна верига хранителни магазини, бил нает на 4 часа, а работел по 12 ч.

В транспорта най-сериозните нарушения са неиздаване на билети, а най-голям ущърб нанасяли т. нар. „черни таксита“.  Незаконни маршрутки возят на цената на билета по линиите Перник-София и Перник-Радомир без никаква лицензионна дейност и без необходимата поддръжка, което водело до опасност от инциденти.

Много са и сигналите от сферата на земеделието за наемане на хора за сезонна работа без трудови договори. Те обаче са или анонимни, или хората изрично заявяват желание да не се оповестяват имената им заради риск от загуба на работа.  

„Вече могат да се подават сигнали анонимно чрез новото приложение VOX КНСБ. Така се надяваме повече хора да се осмелят да съобщят за нарушения на работодателите. Приложението може да се ползва от телефони с всякаква операционна система“, допълни Ангелова.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *