КНСБ: Учителските заплати може да скочат с 15%

“Бюджет 2020 се увеличава, но не за всички и не с колкото биха желали”. Това каза в студиото на “Здравей, България” на NOVA президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той обясни, че в последните три години при равни други условия държавата е заделяла 4 млрд. лева, произвеждайки и събирайки по-малко. За следващата година, когато производството е по-голямо и събиранията – повече, държавата ще отдели едва 3.3 млрд. лева. 2.2 млрд. от тях са предвидени за доходи, пенсии и здравни плащания, а 1 млрд. – за заплати.

Димитров подчерта, че образованието е основен приоритет, но с парите, предвидени в Бюджет 2020, договореното увеличение на учителските заплати може да достигне едва 15%, а не 20%.

“Парите за медицински дейности са с 240 млн. повече. Те ще способстват за увеличаването на заплатите в сектора. Нужни са само още около 6-7 млн. за да може заплатите на медицинските сестри да се увеличат до “прословутите” 900 лв.”, коментира още Димитров.

Той смята, че това което бюджетът предвижда е едно “плахо” увеличение на минималната пенсия, като от КНСБ препоръчват двойно на предложеното от държавата.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *