Коафьорът Васил Янчев скърби за Арчи! Немският шпиц отровен с още 9 домашни любимци

Девет кучета и котка откриха отровени в кюстендилското село Соволяно. За пореден път  жителите на селото са обезпокоени от нечовешкото отношение към четириногите. Част от животните са намерени пред детската градина, други в частен двор. Четириногите са домашни любимци, сигнализираха потърпевши.

„Заради инцидента на място са пристигнали служители от криминална лаборатория, ветеринари и служители на Областната дирекция по безопасност на храните. Извършена е термична обработка на площите след смъртта на домашните питомци”, поясни кметът на населеното място Пламен Илиев, по професия ветеринарен лекар.

Сред натровените домашни кучета е и любимецът на фризьора Васил Янчев и съпругата му Катя, която бе общински съветник от БСП. Немският шпиц, който се казваше Арчи, бе част от семейството от години. За него се грижеха всички, а Катя го извеждаше на разходка из Хисарлъка. Кучето бе познато и на клиентите на фризьорския салон в Кюстендил. Семейство Янчеви неотдавна си купи къща в село Соволяно, а Васил Янчев стегна вилата почти сам в компанията на домашния любимец.

„Не мога да повярвам. Арчи беше толкова обичлив и мил. На никому лошо не беше сторил. Какъв демон трябва да си, за да го отровиш! Бесен съм на злодея, гневен съм”, възмути се Даниел, близък приятел на семейството.

„Освен домашни са отровени и безстопанствени кучета. Хората са възмутени и се притесняват за домашните си любимци”, допълва кметът на селото Пламен Илиев.
Труповете са откарани в Агенцията по безопасност на храните за аутопсия, местните са сигурни, че отровата бързо действа и е опасна, защото смъртта настъпвала до минута-две. Сред отровените кучета има едно, което веднъж преди половин година вече е било спасявано. Много от животните се прибрали при стопаните си, преди да умрат.
Миналата година в Соволяно при идентичен случай бяха отровени три кучета, сред тях и немската овчарка на бившия кмет на селото Радка Велинова. В населеното място има стопанин, които отглежда кучета, а при идване на службите ги обявява за бездомни. Други безстопанствени четириноги са се настанили под кметството, а природозащитничка се ангажирала да ги настани в приют.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *