Ковид затвори Съдебната палата в Благоевград, ще се гледат само неотложни дела

Окръжен съд – Благоевград ще преустанови за един месец разглеждането на наказателни и граждански дела в открити заседания заради коронавируса. Ще се гледат само 15 неотложни наказателни дела, които са определени в Закона за извънредното положение като здравни мерки, мерки за неотклонение, екстрадиции. Ограничителният режим ще важи за времето от 16 ноември до 16 декември, като насрочените за този период дела ще бъдат отменени за догодина.

Причината за рестриктивните мерки е големият брой болни и карантирани в храма на Темида. От 74 служители в Окръжен съд, от които 26 съдии и 48 служители, 13 са с положителни резултати за Ковид, 23-ма са карантираните, двама починаха – съдия Иво Харамлийски и съдебният секретар Мая Димитрова.

Към момента цялото деловодство  е извън строя, а от 26 октомври до 8 ноември бяха блокирани 4 служби – регистратура, призовки, системни администратори и съдебни секретари, заради болни и карантинирани. С коронаинфекция са работникът по поддръжката и огняр, шофьорът, които са единствените, които имат документи за работа с парния котел, който осигурява топлото в съда. Този кадрови дефицит заради заболеваемостта затруднява и поставя в невъзможност нормалното функциониране на съда, поради което се въвеждат ограничителните мерки при разглеждане на откритите съдебни заседания със заповед на председателя на Окръжен съд Катя Бельова, но подписана от заместничката й Татяна Андонова.

Със заповед на председателя на Районен съд – Благоевград Вера Коева се преустановяват откритите съдебни заседания, но там заповедта е само за 2 седмици, за времето от 16 ноември до 29 ноември, като насрочените за този период дела се отлагат, ще се гледат само тези, определени в чл. 329, ал. 3 от ЗСВ. В Районен съд, който е в една сграда с Окръжен, под карантина са двама съдии, 1 съдебен служител, а друг съдебен служител отсъства заради временна нетрудоспособност. Под карантина са 3-ма съдии по вписванията и 1 съдия-изпълнител.

Вера Коева

Периодът от 26 октомври до 6 ноември беше критичен за работата на Районен съд, тъй като под карантина бяха поставени всички служители от регистратура, призовки, съдебно-изпълнителната служба, системен администратор, служител човешки ресурси и статистик, чистач, 6 секретари и 2-ма съдии.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *