Ковид легла в онкоболницата на този етап няма да се разкриват, болница ПУЛС в готовност да увеличи броя

В онкологичната болница „Св. Мина“ в Благоевград на този етап няма да бъдат разкривани легла за болни с коронавирус, заяви  управителят д-р Георги Георгиев. Това е решено вчера след разговор с директора на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов.

Както  „Струма“ писа, шефът на онкоболницата изрази готовност да осигури 10 Ковид легла в изпълнение на заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов, съгласно която областите със заболеваемост към 23.10.2020 г. над 120 човека на 100 000 население за срок до 30.11.2020 г. трябва определят задължителен брой легла за лечение на пациенти с Ковид-19 не по-малко  от 10% от обявените в съответната регионална здравна инспекция брой легла на всяко лечебно заведение за болнична помощ и комплексен онкологичен център.

„За нас е направено изключение, нека болните са спокойни, засега не се  налага да правим Ковид стаи”, заяви вчера д-р Георгиев.

В Ковид отделението в частната болница ПУЛС има 18 легла, но се планира да бъдат увеличени.  „Бройката на леглата се уточнява, ще бъдат разкрити толкова, колкото трябва”, заяви собственикът на болницата Александър Щерев. Той добави, че лекарите от хирургичното отделение, които бяха заразени с коронавирус,  все още се лекуват. „Тази болест не преминава бързо, всеки ден има нови заразени“, каза  Александър Щерев.

Отделението „Уши, нос, гърло“ на МБАЛ – Благоевград, в което ще бъдат разкрити 10 легла за болни с коронавирус, се очаква да започне прием след няколко дни, тъй като е нужно технологично време за оборудването му. В отделението, което става третото за Ковид пациенти, ще работят двама лекари, които са в процес на уточняване.

От вчера са преустановени и плановите операция в болниците в Благоевградска област съгласно заповедта на здравния министър.  „Това е много правилно решение. Още преди месец трябваше да ни затворят, за да не стават болниците инкубатори на заразата. В Израел това бе направено преди няколко месеца“, заяви началникът на хирургично отделение в МБАЛ – Благоевград д-р Димитър Димитров.

Забраната за планови операции до края на ноември  не важи за онкоболни и при травматологични и животозастрашаващи случаи.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *