КОВИД УДАРИ И ЛЕСОВЪДИТЕ! Драстичен спад в търсенето на елхи отчетоха от „ДГС Добринище”, миналата година през декември продали 900, сега – 80

Голям спад в търсенето на естествени елхи отчитат от „ДГС Добринище” тази година. Фирмите, които традиционно купуват от разсадниците на горското стопанство, не са дали заявки, не са и купували. Традиционно пазарът на естествени елхи започва в началото на декември, но дори и към момента, две седмици по-късно, търговците ги няма. От „ДГС Добринище” отдават пониженото търсене най-вече на ограниченията заради коронавируса. Този декември от разсадника в Добринище само една фирма е закупила 80 елхи, а по същото време на миналата година са били продадени над 900. Това е спад от над 90%.

„Като цяло работим с фирми, които купуват по-големи количества и след това ги препродават. Вероятно фирмите си правят проучване и не наблюдават да има търсене за елхи, затова и не са заявили. Предполагам, че това се дължи на ситуацията в момента и факта, че пазари и базари не работят, а хората най-вероятно са се насочили към изкуствените елхи“, каза Георги Кушлев, началник участък към „ДГС Добринище”.

Традиционно горското стопанство предоставя безвъзмездно естествени елхи на училищата и социалните учреждения на територията на община Банско. Това става с предварителни заявки. Засега обаче и от там такива не са постъпвали. За училищата е обяснимо предвид факта, че те преминаха на онлайн обучение още през медец ноември и отново ще отворят врати чак през януари. От социалните заведения също все още няма заявки, но от горското стопанство споделиха, че  до Коледа може да бъдат заявени някакви количества.

Физически лица почти не купуват естествени елхи от разсадника. Миналата година граждани не са купували, а за тази има само една заявка от мъж от Банско, който ще вземе две елхи. 

Около 1000 броя елхи от разсадника са определени за продажба тази година от местното горско стопанство. Отделно се продават и елхи, които растат в просеките на далекопроводите. Тези места периодично се почистват и елхите там също се продават. На всички дръвчета, които се продават, се поставят пластини, чиито номера се описват в билет, с който се удостоверява откъде е добито дървото, неговият вид и други данни за произхода му. Това доказва законното му придобиване. За да е спокоен човек, че си купува законна елха от пазара и тя няма да му бъде отнета при евентуална проверка на пътя, дръвчето задължително трябва да има контролна марка с номер.

Не са високи и цените на естествените елхи. В „ДГС Добринище” цените за смърч и ела са еднакви. За дръвче до 1 метър тя е 3.50 лева. От 1 до 1.50 м струва 4 лева, от 1.50 до 2 метра – 5 лева, и над 2 метра – 5.50 лева.

От „ДГС Добринище” споделиха още, че няма търсене за окоренени дръвчета, затова в техния разсадник не се предлагат такива.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *