Ковид-19 в Съдебната палата в Благоевград извади от строя призовкари, секретари, системни администратори, регистратори

В четири административни звена на двете благоевградски съдилища – Окръжен и Районен, има заразени с Ковид-19 и карантирани служители. Поради тази причина не са на работа призовкари, секретари, системни администратори и от служба регистратура. Това става ясно от писмото на председателя на Окръжен съд – Благоевград Катя Бельова до ВСС, в което тя апелира за спешни указания за действие с оглед на  динамичното развитие на ситуацията в Съдебната палата и в града. Освен служители има и съдии с коронаинфекция, а вчера бе погребан окръжният съдия Иво Харамлийски, който почина в санданската болница след усложнения от Ковид.

Тревожните данни за заразата в благоевградската Съдебна палата, както и в други съдилища, бяха коментирани на вчерашното заседание на съдийската колегия на ВСС, която с 8 гласа „за” и 3 „против“ одобри предложението на депутата Красимир Ципов за съдебна ваканция до края на годината, който е поискал становище от кадровиците на Темида, преди да бъде прието като нов параграф в Закона за извънредното положение.

Според източници на „Струма“ служителите и съдиите, които са с положителни проби, не са много, но това води до карантиране на техни колеги, които са били контактни. Временният кадрови проблем е бил разрешен чрез вътрешни ротации в службите, а  връчването на призовки и съдебни книжа чрез директен контакт и лично на място от 26 октомври бе преустановено за срок от 10 дни. Заразени и карантинирани съдии и служители има и в Административен съд – Благоевград.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *