Топ теми

КОВИД-19 ПАК ПЛЪЗНА В ПИРИНСКО! Вирусологът д-р Цв. Иванова: Основният симптом вече е умора, кихане и кашляне, а не загуба на обоняние и вкус, очаквам третата вълна да е плавна, а не бурна

Коронавирусът в Пиринско пак се активизира и броят на заразените плавно тръгна нагоре. За последното денонощие са регистрирани 74 нови случая, от които 19 в Разлог, 14 в Благоевград, 5 в Петрич, 4 в Банско, 3 в Сандански, 2 в Гоце Делчев и други населени места. През изминалата седмица с положителни резултати са общо 226 души, като са хоспитализирани 41, а останалите 185 са на домашно лечение, съобщиха от РЗИ – Благоевград. Лек ръст на заразените с Ковид-19 отчита и шефката на клиничната лаборатория в МБАЛ – Благоевград, вирусологът д-р Цветанка Иванова. В понеделник в болничната лаборатория са установени 12 нови случая, докато преди седмица положителните резултати бяха снижени до 3-4-ия на ден.

„Хората, които си правят сега изследвания, идват с направления от личните лекари. За разлика от втората вълна през октомври-декември, сега вече не се оплакват от загуба на обоняние и вкус. Водещият симптом при повечето от тях е умора, както и кихане и кашляне. 35- годишен мъж каза, че от 10 дни много кихал, чувствал се изморен и след като отишъл на лекар, се оказало, че е с пневмония. Резултатът му за Ковид-19 беше положителен. Новозаразените са предимно във възрастовата група между 50-65 години. Много малко са младите хора, тъй като повечето от тях го изкараха”, заяви д-р Иванова.

Тя добави, че засега няма и толкова голям брой приети за болнично лечение. Според нея третата вълна на Ковид-19 няма да е така бурна и стремглава, каквато беше втората, а по полегата и разпространението на вируса ще става плавно при катеренето на върха.

Надеждите на лекарите са, че през пролетта, когато започне масовото ваксиниране, силата на мутиралия вирус ще отслабне, а дотогава съветите им са да се спазват противоепидемичните мерки – дистанция, дезинфекция, дисциплина.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *