Кога и как да пием кафето, за да не си навредим

За ползите и вредите от кафето може да се говори много. Повечето хора по света започват деня си като по традиция с чаша ароматно и силно кафе. Кафето ни зарежда и ни позволява да имаме повече енергия и да сме по-пълноценни през деня.

Джесика Сепел, сертифициран диетолог от Австралия, обаче предупреждава, че неправилната консумация на кафе може да доведе до висок риск от наднормено тегло и увреждане на черния дроб. Освен това учените са доказали, че твърде много кофеин е вреден за тялото.

Експертът препоръчва да се консумира само една чаша кафе дневно и то задължително преди 10 часа сутрин.

„Консумирането на твърде много кофеин може да доведе до повишаване на нивата на кортизола и адреналина, което може да предизвика допълнителни хормонални проблеми, в допълнение към увеличаване на теглото“, споделя в блога си диетологът.

Джесика е на мнение, че пиенето на чаша кафе всеки ден по обяд може сериозно да повлияе на качеството и продължителността на съня и желанието за захар.

По-големият проблем обаче не е самата напитка, а добавките към нея – сметана, захар, подсладители. Единственото изключение от напитките, които се сервират в кафетата, е обикновеното черно еспресо.

Пълното отказване от кафето не си струва. Най-важното нещо е да се спазва мярката. Самата Джесика предпочита да започне деня си с чаша топла вода и лимон, за да забърза метаболизма и едва след това около 9 часа да изпие чаша еспресо с малко количество бадемово мляко.

Но от следобедното кафе трябва да се откажете, защото кофеинът се задържа дълго време в тялото и усложнява процеса на заспиване.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *