Кога спират да растат момичетата

Пубертетът като период на бурен растеж и цялостно развитие на тялото започва в различен момент при всеки младеж. Факторите, които определят началото и края му, са много, но полът е ключов сред тях. Установено е, че момичетата влизат в пубертета с около година по-рано от момчетата, което е причина и да излизат от него на по-млада възраст. Това съответно е причина за по-ранното приключване на растежа при женския пол.

В конкретно цифрово изражение пубертетът при момичетата започва средно около 10-11-годишна възраст и трае около 4 години. Това означава, че при повечето момичета максималният ръст е достигнат някъде около 15-ия им рожден ден.Растежът на момичетата в ръстово отношение може да се обобщи с една интересна схема. Изчислено е, че той е най-бурен през първите 2 години след навлизане в пубертета, т.е. средно в периода 11-13-годишна възраст, а след това постепенно се забавя. Ново ускоряване на растежа има в периода около първите менструации на момичето, когато може да се отчете допълнително нарастване на височина с около 4-5 см. След това растежът перманентно спира. Закупуването на дрехи, които се очаква момичетата да носят в дългосрочен план, може спокойно да започне.

Така, до навършване на 15-16 години момичетата са достигнали максималния си ръст. И, разбира се, подобно на всяко правило, и това има своите изключения.Растежът и при момичетата, и при момчетата е пряко зависим от хормоналната секреция през пубертета. И ако при момчетата тя е почти постоянна, половото съзряване при момичетата се асоциира с периодични флуктуации в нивата на половите хормони, което обяснява защо някои от тях продължават да растат и до малко по-късно. При по-ранен старт на пубертета може да се очкава и по-силно издължаване на ръст в периода около първите менструации.

Има и други фактори, които може да доведат до това растежът да се прекрати на по-ранна или по-късна възраст. Тук влизат хранителните навици, приемът на определени лекарства, наличието на хронични здравословни проблеми и най-вече генетичните заложби. Факт е обаче, че конкретните особености в начина на живот може да тушират в известна степен наследствения фактор.Tака дори дъщери на двама ниски по средните разбирания родители може да се издължат при оптимален хранителен режим и нормална физическа активност. Причина за това е стимулиращото влияние на тези два фактора върху хормоналната секреция през пубертета. puls.bg

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *